08.07.2024.

06:15

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Horor u Rusiji! Razorne detonacije digle celu državu na noge! Pojavili se prvi snimci, skladište raketa otišlo u paramparčad!

Guverner regije Aleksandar Gusev rekao je na Telegramu da su se objekti koji sadrže eksplozivni materijal detonirali nakon što su oboreni ukrajinski dronovi blizu grada Podgorenskija, južno od glavnog grada regije Voronježa.

Ukrajinski novinski portal "Ukrajinska Pravda" izvestio je da je pogođena skladišna površina od 9000 kvadratnih metara, gde su bile uskladištene ruske vojne rakete, tenkovska municija i artiljerijske granate. Ruske vlasti nisu potvrdile ovaj izveštaj, ali na video snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama mogli su se videti ogromni oblaci dima kako se uzdižu nad regionom.

Očevici su izvestili o eksplozijama i dimu nad Podgorenskijem, a lokalne vlasti su proglasile vanredno stanje. Dve starije žene odvedene su u bolnicu, prema Gusevu.

Ključna regija za dostavu oružja i opreme Ministarstvo odbrane u Moskvi prvobitno nije objavilo informacije o napadu dronom na regiju Voronjež, umesto toga spomenuvši odvojen ukrajinski napad dronom na pograničnu regiju Belgorod, za koji je rečeno da je odbijen.

Regija Voronjež, ključna ruta za snabdevanje ruske vojske, više puta je bila meta ukrajinskih napada od početka ruske agresije u februaru 2022. godine. U jednom incidentu u junu 2023. godine u nizu ozbiljnih eksplozija stradao je skladište goriva.

Ukrajinske snage su pogodile dve rafinerije pokraj Krasnodara u južnoj Rusiji, uzrokujući požare, rekla je novinska agencija UNIAN, navodeći ukrajinske vojne izvore.

Nekoliko rezervoara sa gorivom zapaljeno je nakon napada kasno u subotu i rano u nedelju. O požarima je izvešteno na osnovu satelitskih snimaka na kojima se moglo videti kako do nedelje poslepodne gore rezervoari. Nije bilo potvrde od ruske strane i te informacije nisu nezavisno potvrđene.