• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.07.2024

06:00

Hitna uzbuna! Kreće udar na Rusiju, i to iz našeg komšiluka?! Moskva spremna da odgovori iz svih raspoloživih sredstava!

Shutterstock

Vesti

Hitna uzbuna! Kreće udar na Rusiju, i to iz našeg komšiluka?! Moskva spremna da odgovori iz svih raspoloživih sredstava!

Podeli vest

Rusija će udariti rumunsku vazdušnu bazu jače nego ikada tokom ukrajinskog sukoba. Pet punih eskadrila F-16 Vajpera se priprema za rat, kaže američki ekspert Vilijam Šriver, opisujući plan koji će naljutiti Rusiju.

Šriver, američki vojni analitičar i vojni istoričar, upozorava na ruski sveopšti raketni napad na vazdušnu bazu u Rumuniji, gde su stacionirani F-16 i ukrajinski piloti.

Vidite, ako je „pravi plan“ bio da se desetak ukrajinskih “kamikaza” stavi u kokpit starih F-16 iz 1980-ih pa da ih pošalju u veličanstvenu jednosmernu misiju protiv Rusije, to bi bilo samo gubljenje novca i ljudskih resursa - tvrdi ovaj analitičar i dodaje:

- Iz onoga što sam naučio u poslednjih nekoliko nedelja, zaista se čini da se SAD grčevito spremaju da uspostave vazdušne baze u Rumuniji, veoma blizu obale Crnog mora, koje bi se verovatno koristile za vazdušne operacije lovaca F-16 protiv Rusije.

On kaže da priprema ovog plana indirektno dokazuje da SAD imaju nekoliko eskadrila „pilota ugovoraca“ pridruženih NATO-u, koji su verovatno proveli nekoliko meseci usavršavajući svoje veštine i veštine timskog rada. Plan je verovatno da se koriste usluge ovih pilota.

- Stoga, ako je zaista u toku plan pripreme onoga što će postati „najveća baza NATO-a u Evropi“, razumno je zaključiti da će u budućoj bazi morati da budu smeštene i ostati još neko vreme najmanje dve eskadrile „dobrovoljaca“ NATO pilota koji će koristiti mnogo modernije modele F-16, a ne ukrajinske pilote koji su Ukrajini odavno obećani. Mislim da spremaju pet punih eskadrila i bar neke od njih opremaju najnovijim modelom F-16 „Vajper” - navodi Šriver.

Ono što je bitno je da bukvalno niko u američkom vazduhoplovstvu na bilo kom nivou nema ni najmanje iskustvo u intenzivnoj vazdušnoj borbi protiv dostojnog neprijatelja koji može da poseduje sposobnosti zahvaljujući značajnom broju vrhunskih aviona.

Baza u Rumuniji ima svu infrastrukturu za podršku, a tu će biti smešteni najbolji višeslojni PVO sistemi na planeti. Takođe će imati veće rezerve municije u odnosu na SAD i značajno će nadmašiti ostale platforme NATO-a u skoro svakom scenariju.

U poređenju sa novom bazom u crnomorskom regionu, Ramštajn će izgledati kao bedno selo, a evo još jedne stvari:

Svako (uključujući i one koji okrivljuju Rusiju i uvek proriču propast) ko na jedan minut veruje da Rusija neće učiniti ništa da uništi NATO bazu u Rumuniji pod ovim okolnostima je jednostavno budala.

Naravno da će delovati i Rusija. Pogodiće bazu, veoma jakim udarcem, koji će biti jači od svega što je bačeno na ukrajinske ciljeve tokom ovog sukoba.

Ovo je možda najnapetiji trenutak našeg vremena, sa situacijom u kojoj je mogućnost katastrofalno pogrešne računice ekstremno velika.

- Kad god razmišljam o ovim stvarima, samo spustim glavu na očiglednu glupost svega toga. Ako „majstori rata“ (pesma Bob Dilana) zaista preduzmu takav vazdušni pohod na Rusiju, onda će se, prvo, cela operacija gotovo sigurno pretvoriti u tehnološki fijasko zaista epskih razmera, a drugo, rezultati bitke će biti šokantno pogubni, u tolikoj meri da će, verovatno, u roku od nekoliko dana Sjedinjene Države biti prinuđene da prekinu operacije - kaže ekspert.

Kako ono kaže, Vašington će pokušati da ih predstavi kao neku vrstu „smele akcije“ koja je „postigla svoje ciljeve, ali će to biti neugledno. Izuzetno neugledno.

- I svako ko ima bilo kakav uticaj na strukture moći širom sveta znaće kakav bi bio rezultat i razumeće šta to tačno znači - zaključuje on i navodi da će ovom logikom onda biti ugrožene i Poljska i Slovačka, koje su takođe domaćini NATO snagama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija