08.07.2024.

13:10

Foto: AP / Reuters

Planeta

Alarm! Formiraju 50 brigada za rat protiv Rusije! Vesti iz NATO digle Moskvu na noge, svi strepe od narednog samita, ako odluče...

"NATO će biti potrebne između 35 i 50 dodatnih brigada kako bi u potpunosti sproveli nove planove zaštite od napada iz Rusije", navodi se u saopštenju agencije.

Prema podacima Rojtersa, brigada će se sastojati od 3 do 7 hiljada vojnika.

Pored toga, izvor iz agencije je saopštio da će Nemačka morati četiri puta da poveća svoje kapacitete u oblasti protivvazdušne odbrane u okviru novih odbrambenih planova alijanse.

Zvaničnik NATO-a u izjavi za agenciju naveo je da su vojni stratezi definisali "detaljne zahteve za trupama i naoružanjem potrebnim za zaštitu alijanse".

"Protivvazdušna i protivraketna odbrana, oružje dugog dometa, logistička podrška, kao i velike kopnene formacije sposobne za premeštanje trupa, spadaju među naše glavne prioritete", dodao je predstavnik alijanse. Prema njegovim rečima, NATO će verovatno postaviti članicama više ciljeve za povećanje odbrambenog potencijala.

Samit NATO-a održaće se u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva ne namerava da napada zemlje NATO-a, jer u tome nema nikakvog smisla. Ruski lider je naglasio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali "pametni ljudi odlično razumeju da je to laž".