13.07.2024.

06:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

NATO ovo neće izdržati! Kreće trostruki udar, pominje se i raspad?! Rusija, Kina i još jedna velika sila imaju ozbiljne namere!

- Unipolarni svetski poredak je završen i ušli smo u novu geopolitičku eru — eru, koju pretežno definiše multipolarnost. To je problem za NATO i njegove pristalice: prilagođavanje alijanse novoj multipolarnoj stvarnosti, verovatno, neće biti moguće i, bez sumnje, neće vredeti troškova vremena, novca i energije koji su za to potrebni - istakao je on.

Po mišljenju Latama, strog proces donošenja odluka zasnovan na konsenzusu loše se uklapa u brzo promenljiv i dinamičan multipolarni svet, a jačanje nekih država sa suprotstavljenim interesima otežava postizanje saglasnosti po nizu bezbednosnih pitanja. Iz tog razloga, ekspert je savetovao SAD i njihove evropske saveznike da razmisle da li vredi spasavati NATO.

Nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta šefova država ŠOS izjavio je da je multipolarni svet danas realnost. Ruski lider je dodao da se širi krug država koje se zalažu za pravedan svetski poredak i spremne su odlučno da brane svoja legitimna prava i štite tradicionalne vrednosti, kao i da se jačaju novi centri moći i ekonomskog rasta.