09.07.2024.

07:10

Foto: reuters

Planeta

Brutalan odgovor Putina! Drama na ukrajinskom aerodromu: Čekali da sleti ukradeni bombarder, a doleteli ruski projektili!

Prema ruskom FSB-u, ukrajinski obaveštajci su pokušali da regrutuju ruskog vojnog pilota, nudeći mu 3 miliona dolara da otme raketni nosač i preda ga Ukrajini. Obećano mu je i italijansko državljanstvo. Sam pilot je rekao da je agent koji ga je kontaktirao preko mesindžera postupio hrabro i drsko – počeo je da ga obrađuje koristeći banalne ucene. Vojnik nije bio budala, pa je prijavio komandi šta se dogodilo, nakon čega su se u stvar uključile specijalne službe.

Nakon ovoga, odlučeno je da se igra zajedno sa Ukrajinom, kako bi se dobilo što više korisnih informacija.

Tokom operativne utakmice, ukrajinski obaveštajci su, kako kažu, krenuli u akciju – za sve članove porodice vojnika izdati su italijanski pasoši, a njegovoj supruzi je izdato poljsko državljanstvo. Za regrutovanog pilota je navodno otvoren račun u Poljskoj. Po scenariju, porodica vojnika je u Ukrajinu morala da stigne preko Turske i Moldavije.

U poslednjem trenutku, operacija, koja je izgledala kao da je odigrana po neprijateljskom scenariju, je propala. Ruske obaveštajne službe uspele su da dođu do tajnih operativnih podataka, a nešto kasnije, na Ozernu, aerodroma u blizini Žitomira, gde je stacionirana 39. brigada ukrajinske taktičke avijacije sa avionima Su-27, u ponedeljak uveče je umesto aviona prebega, sletelo nekoliko raketa KH-101.

Informer

 

- Potpuno ista priča desila se 2022. godine, kada su hteli da otmu Su-34 u Kanatovu, ali se nekoliko kalibara sručilo kada su izašli u susret. Kao rezultat, tamo je poginuo ceo viši komandni štab, uključujući i načelnika vojne jedinice Kanatovo-2, Vladimira Marčenka, a uništeno je pet aviona - izjavio je Popov.

Neki stručnjaci, na primer, ne isključuju da su zemlje NATO-a pokušale da organizuju provokaciju sa ruskim nosačem raketa- ne samo da otmu avion, već i da potom simuliraju udare taktičkim nuklearnim oružjem iz otetog aviona, a zatim svu krivicu prebace na Rusiju.

Ispostavilo se, smatraju neki analitičari, da su se ruski projektili Kinžal i KH-101 osvetili za pokušaj britanske obaveštajne službe MI-6 da otme strateški bombarder, i simulira taktički nuklearni udar na Poljsku i Ukrajinu. Na „crni ponedeljak“, ruske rakete su pogodile gnezda vojnih stručnjaka iz zemalja NATO-a.

Popov je podsetio, da u ruskim jedinicama postoje takve kontraobaveštajne službe, upravo da bi sprečile bilo kakve pokušaje stranih obaveštajnih službi, ne samo Ukrajine.

- Pilot, kog su kontaktirale ukrajinske specijalne službe, po propisima je morao da se javi vojnoj kontraobaveštajci svoje jedinice, i to je i učinio. Dobio je priliku da učestvuje u operaciji kako bih pratio ceo lanac rada neprijateljskih specijalnih službi – ko, gde, s kim kontaktira, ima li posrednika itd. Mislim da su komunicirali ne samo prepiskom, već su imali i lične razgovore, tako da je učešće pilota bilo obavezno. Velika operacija se dobro završila za nas, jer su kanali identifikovani - rekao je on.