09.07.2024.

08:10

Foto: Informer

Planeta

Ode Ukrajina u istoriju! Neočekivani udar Rusije zbrisao poslednje američko oružje! Odbrana više ne postoji, nastupio je najgori scenario!

Posle duže pauze, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u ponedeljak, 8. jula, nastavile da napadaju vojne ciljeve u različitim regionima Ukrajine.

Pauza, najverovatnije, nije bila slučajna – svih ovih dana su gomilali rakete za masovni udar. Kao rezultat toga, više od 40 projektila raznih tipova poletelo je na Ukrajinu.

Udari su izvedeni na vojne ciljeve u Kijevu, Dnjepru (Dnjepropetrovsk) i Krivom Rogu, kao i blizu linije fronta – u Slavjansku i Kramatorsku.Mnogi su primetili, da je ukrajinska protivvazdušna odbrana bila iskreno nepripremljena za takav napad. U Kijevu je, posebno, oštećena zgrada u blizini stanice metroa Lukjanovskaja. Pogođeno je skladište u vojnoj fabrici Artem, koja proizvodi avionske rakete.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je tradicionalno pogađala stambena naselja, a kasnije je pokušala da okrivi ruske rakete. Tako je ukrajinska protivvazdušna raketa eksplodirala iznad bolnice Okmatit. Neki od štetnih elemenata protivvazdušne rakete pogodili su bolnicu.

Prema brojnim kanalima, napadi na pozadinu ukrajinskih oružanih snaga počeli su kasno prethodne noći. Prvo, „pod budnim pogledom“ izviđačkih dronova Zala i Orlan, stigle su bespilotne letelice Geranium-2, a bliže jutru je usledila salva sa četiri nosača raketa.

Do jutra, kada je ukrajinska protivvazdušna odbrana bila potpuno ispražnjena, ponovo su započeti udari iz pet strateških bombardera i dva pomorska lansirna vozila. Nakon toga su potpuno otkazala dva kompleksa Patriot, nekoliko malih protivvazdušnih raketnih sistema (SAM), uključujući Iris-T u Krivom Rogu. Udarci su nastavljeni sa novom snagom.

Istovremeno, ruska bespilotna izviđačka letelica snimala je posledice udara na nebu u Kijevu i drugim gradovima radi objektivne kontrole i tu visila do poslednjeg, bez straha od ukrajinske PVO.

Neki su uvereni, da su Ukrajinci pogrešili tako što su prevremeno poslali posadu kijevskog Patriota da štiti vojne aerodrome, gde je očigledno trebalo da lete lovci F-16.