09.07.2024.

10:10

Foto: EPA

Planeta

Udarno! Šok na južnim ruskim granicama! EU obustavila proces integracije Gruzije, na pomolu državni udar?!

- Namere aktuelne gruzijske vlade su nejasne liderima Evropske unije. Zakon o transparentnosti stranog uticaja je očigledno korak unazad. Pored toga, antizapadna i antievropska retorika uopšte nije u skladu sa deklarisanim ciljem priduživanja Evropskoj uniji. Na žalost, trenutno, suspendovan je prijem Gruzije u Evropsku uniju rekao je on.

Istovremeno, predstavnik EU je događaje nazvao tužnim.

Kako je saopštila ruska Spoljnoobaveštajna služba (SVR), SAD su rešene da promene vlast u Gruziji posle parlamentarnih izbora 26. oktobra.

Kako su istakli, administracija Džozefa Bajdena je pokrenula veliku informativnu kampanju kako bi diskreditovala vladajuću partiju Gruzijski san premijera Iraklija Kobahidzea, a propagandna kampanja će se zasnivati na optužbama da je Rusija, navodno, kriva za sve nevolje Gruzije.

Ključnu ulogu u tom pogledu trebalo bi da odigra gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja će dati intervju američkim medijima, gde će okriviti vladu za „degradaciju“ pregovora o pristupanju Tbilisija EU i upozoriti na „katastrofalne posledice približavanja Moskvi“, saopštio je SVR.

Američki "pokrovitelji" su već dali komandu opozicionim snagama u Gruziji da počnu da planiraju proteste u toj zemlji, istakli su u ruskoj agenciji.

Evropska unija je prošlog decembra dodelila Gruziji status kandidata za članstvo u EU, ali, nakon što je vladajuća partija Gruzijski san usvojila zakon o stranim agentima, Brisel je ušao u sukob sa Tbilisijem,

Zakon o stranim agentima zahteva od svih organizacija koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz drugih zemalja da se registruju u gruzijskom Ministarstvu pravde kao "agenti stranog uticaja".