• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.05.2024

09:02

Zapad brutalno lomi zemlju na južnim ruskim granicama! Uložen je veto: Dani pred nama najopasniji! (FOTO)

Reuters

Vesti

Zapad brutalno lomi zemlju na južnim ruskim granicama! Uložen je veto: Dani pred nama najopasniji! (FOTO)

Podeli vest

Gruzijski parlament će u ponedeljak započeti proceduru za poništavanje veta predsednice Salome Zurabišvili na zakon o stranim agentima, navodi se na veb-stranici parlamenta.

Skupštinski odbor za pravna pitanja trebalo bi da se sastane u ponedeljak u 9:00 po lokalnom vremenu, kako bi razmotrio veto predsedsednice na zakon o stranim agentima

Ukoliko komitet pristane da poništi veto, pitanje će biti razmotreno na plenarnoj sednici 28. maja, prenosi TASS. Za poništavanje predsedničkog veta potrebno je odobrenje najmanje 76 od 150 članova jednodomnog parlamenta. 

Vladajuća partija Gruzijski sanDemokratska Gruzija ima 84 poslanička mesta. Ako veto bude poništen, predlog zakona se vraća predsedniku na potpisivanje. 

U slučaju da Zurabišvili ponovo odbije da potpiše dokument, potpisaće ga i objaviti predsednik parlamenta Šalva Papuašvili. 

Nakon objavljivanja, zakon ''O transparentnosti stranog uticaja” će stupiti na snagu. Konačna verzija kontroverznog zakona o "stranim agentima", koji je parlament Gruzije usvojio u trećem i poslednjem čitanju 14. maja, izmenjena je 17. maja, a predviđa novčane kazne za pojedince za neotkrivanje podataka o agentima "stranog uticaja". 

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja je nestranačka ličnost, 18. maja stavila je veto na ovaj zakon.

 

Pritisci i pretnje

Podsetimo, gruzijski premijer Irakli Kobakhidze optužio je u četvrtak neimenovanog evropskog komesara za "ucenjivanje" i iznošenje "užasne pretnje", uoči novog glasanja gruzijskog parlamenta o zakonu o tzv "stranom uticaju" koji osuđuju Evropska unija i SAD, protiv kojeg se stalno održavaju demonstracije i na koji je predsednica Gruzije stavila veto.

Prema rečima Kobahidzea, dotični "evropski komesar" je u telefonskom razgovoru naveo mere koje bi Zapad mogao da preduzme ako bi ovaj zakon bio definitivno usvojen.

Tom prilikom je neimenovani komesar navodno pomenuo nedavni atentat na premijera Slovačke: "Videli ste šta se desilo (Robertu) Ficu. Trebalo bi da budete vrlo oprezni".

Pored ove „užasne pretnje“, Kobahidze je pominjao i da „visokorangirani strani političari ucenjuju gruzijski narod i njegovu demokratski izabranu vladu“.

Podsetimo, SAD još davne 1938. godine donelke Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) koji zahteva od lobista koji rade u ime stranih vlada da se registruju kod savezne vlade, tj. ministarstva pravde. 

Nevladine organizacije finansirane u inostranstvu moraju periodično javno da objavljuju izveštaje o aktivnositma, odnosu da stranim finansijerom, kao i uplate koje dobija.

FARA ne zabranjuje lobiranje za strane interese, niti zabranjuje ili ograničava bilo kakve specifične aktivnosti. Njegova eksplicitna svrha je promovisanje transparentnosti u pogledu stranog uticaja na američko javno mnjenje, politiku i zakone; u tom cilju, DOJ je dužan da takve informacije učini dostupnim javnosti.

Zakon je donet prvenstveno da bi se suprotstavila nacističkoj propagandi, sa početnim fokusom na krivičnom gonjenju subverzivnih aktivnosti, a od 1966. godine, izvršenje je prešlo uglavnom na građanske kazne i dobrovoljno poštovanje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija