• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.05.2024

10:38

Zbog ovoga je nastao haos u zemlji! Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima!

Reuters

Vesti

Zbog ovoga je nastao haos u zemlji! Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima!

Podeli vest

Parlament Gruzije usvojio je u utorak, u trećem i poslednjem čitanju zakon "O transparentnosti stranog uticaja”.

Od kada je vladajuća partija Gruzijski san inicirala zakon o stranim agentima u parlamentu u aprilu, on je izazvao izuzetno negativnu reakciju opozicionih snaga koje smatraju da je usmeren na "stigmatizaciju" nevladinih organizacija i slobodnih medija koji nisu pod kontrolom vlasti, prenosi Interfaks Rusija.

Prema izjavi predsednika partije Gruzijski san Iraklija Garibašvilija, u Gruziji je registrovano skoro 31.000 nevladinih organizacija.

Komisija za pravna pitanja gruzijskog parlamenta tokom jučerašnjeg dana je u trećem čitanju usvojila zakon o stranim agentima, a demonstranti su dan ranije počeli da se okupljaju ispred parlamenta kako bi sprečili poslanike da razmotre dokument. 

Gruzijski parlament podržao je 1. maja u drugom čitanju Zakona o transparentnosti stranog uticaja kojem su se usprotivili gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, opozicija i zapadne diplomate koje smatraju da je zakon prepreka integraciji zemlje u Evropsku uniju. 

Američki Stejt department saopštio je da je nacrt zakona usmeren na podrivanje građanskog društva u zemlji. 

Lideri partije Gruzijski san-Demokratska Gruzija koji su predlagači zakona, tvrde da zakon služi samo u svrhu osiguravanja transparentnosti stranih sredstava koja se pružaju nevladinim organizacijama i medijima.

Zurabišvili je najavila da će staviti veto na zakon. Gruzijski parlament sada ima 10 dana da joj pošalje nacrt. Predsednica ima dve nedelje da potpiše ili stavi veto, ali parlament može da poništi njen prigovor prostom većinom.

Od 15. aprila, opozicija i građanski aktivisti održavaju mitinge u Tbilisiju protiv zakona, koji su više puta eskalirali u sukobe sa pripadnicima policije, a policija je koristila biber sprej i vodene topove da rastera demonstrante.

Američki Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) donesen je 1938. godine i zahteva od lobista koji rade u ime stranih vlada da se registruju kod savezne vlade, tj. ministarstva pravde. 

Nevladine organizacije finansirane u inostranstvu moraju periodično javno da objavljuju izveštaje o aktivnositma, odnosu da stranim finansijerom, kao i uplate koje dobija.

FARA ne zabranjuje lobiranje za strane interese, niti zabranjuje ili ograničava bilo kakve specifične aktivnosti. Njegova eksplicitna svrha je promovisanje transparentnosti u pogledu stranog uticaja na američko javno mnjenje, politiku i zakone; u tom cilju, DOJ je dužan da takve informacije učini dostupnim javnosti. Zakon je donet prvenstveno da bi se suprotstavila nacističkoj propagandi, sa početnim fokusom na krivičnom gonjenju subverzivnih aktivnosti, a od 1966. godine, izvršenje je prešlo uglavnom na građanske kazne i dobrovoljno poštovanje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tvrdnje bez dokaza da demonstranti pokušavaju da preuzmu vlasti na silu  u Gruziji metodama srpske nevladine organizacije
GRUZIJA

Tvrdnje bez dokaza da demonstranti pokušavaju da preuzmu vlasti na silu u Gruziji metodama srpske nevladine organizacije

U tekstu pod naslovom "Nasilni scenario! Demonstranti pokušavaju da preuzmu vlasti na silu - metodama srpske nevladine organizacije!" navedeno je da je služba državne bezbednosti Gruzije saopštila danas da je cilj organizatora protesta protiv usvajanja zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u toj zemlji da nasilno preuzmu vlast koristeći metode "srpske nevladine organizacije CANVAS".

08.05.2024

15:24

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20