Autor: Informer.rs

09.07.2024.

16:59

Foto: Shutterstock

Planeta

Sve je crno na belo! Otkrivena mračna tajna koju je Kijev krio sve vreme!

General-potpukovnik Igor Kirilov, koji predvodi ruske hemijske i biološke odbrambene snage, rekao je da su inžinjerijske trupe otkrile laboratoriju koja je očigledno korišćena za proizvodnju cijanovodonika – izuzetno opasnog i veoma toksičnog agensa koji se koristio kao hemijsko oružje tokom Prvog svetskog rata.

Objekat se nalazi u blizini Avdejevke, utvrđenog grada Donbasa koji je Rusija oslobodila u februaru, tvrdi general.

Sama improvizovana laboratorija pronađena je unutar delimično porušene zgrade u industrijskoj zoni, u kojoj je bilo i postrojenje za hemijsku preradu.

Objekat je imao rotacioni isparivač i nekoliko hemijskih reaktora.

Informer

 

Na licu mesta je navodno pronađena zaštitna odeća, uključujući gas maske američke proizvodnje i poljska zaštitna odela.

Prema rečima Kirilova, uzorci uzeti iz objekta i analizirani u ruskim vojnim laboratorijama sadržali su tragove sumporne kiseline i natrijum-cijanida, koji se mogu koristiti za proizvodnju cijanovodonika.

Tragovi cijanid anjona – otrovnih hemijskih jedinjenja cijano grupe – bili su na više opreme, tvrdi general.

Dokazi „jasno pokazuju da je laboratorija korišćena za proizvodnju otrovnih materija“, naveo je Kirilov.

Informer

 

Prema procenama ruskog Ministarstva odbrane, postrojenje je bilo sposobno da proizvede najmanje 3 kg hemijskih agenasa dnevno ako njime upravljaju samo dve ili tri osobe.

Cijanid vodonik može da ubije osobu ako udahne samo 70 do 80 miligrama agensa.

Tokom svog brifinga, Kirilov je istakao da je cijanovodonik među takozvanim hemikalijama iz „Spisa 3“ Konvencije o hemijskom oružju – agensima velike industrijske upotrebe koji imaju potencijal da se koriste za hemijsko ratovanje.

On je dodao da su u maju 2024. civili u regionu Avdejevke pokazali simptome u skladu sa trovanjem cijanovodonikom nakon što su ukrajinski vojni dronovi bacili bombe u tu oblast.

Još jedan slučaj prijavljen je u ruskoj Belgorodskoj oblasti, gde su pronađeni fragmenti ukrajinske municije u kojima je bilo tragova cijanovodonika, rekao je Kirilov.