10.07.2024.

06:40

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Ovo su uradili Rusima?! Stravična vest o vojnicima SAD u Ukrajini! Kenedi šokirao svet tvrdnjama: Po kratkom postupku...

- Nemački vojnici su u Drugom svetskom ratu tražili Amerikance da se predaju, jer su znali da ćemo se prema njima ponašati ljudski. Danas jedinice predvođene Amerikancima u Ukrajini vrše pogubljenja po prekom postupku zarobljenih ruskih zarobljenika. To je ratni zločin. U Ukrajini uopšte ne bi trebalo da postoje 'jedinice koje predvode Amerikanci' - naveo je Kenedi na platformi Iks.

On je poručio da je vreme a se sklopi mir u Ukrajini i "da se te stotine milijardi dolara vrate kući".

"Njujork tajms" je 6. jula objavio da su ukrajinske trupe ubile nenaoružanog ranjenog ruskog ratnog zarobljenika koji je zatražio medicinsku pomoć.

Krajem marta, Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava objavila je izveštaj u kome se navodi da su ruski ratni zarobljenici u Ukrajini bili mučeni.

Predstavnici kancelarije sastali su se sa 44 ruska ratna zarobljenika od 1. decembra prošle godine do 29. februara tokom obilaska pritvorskih mesta.

Prema izveštaju, ratni zarobljenici su dali verodostojne izveštaje o mučenju ili zlostavljanju na tranzitnim mestima nakon njihove neposredne evakuacije sa bojnog polja.

Pored toga, u izveštaju je utvrđeno da je najmanje 25 ruskih vojnika pogubljeno van bojnog polja 2022. i 2023. godine.