11.07.2024.

11:50

Foto: Foto: Reuters, EPA Images

Planeta

Ako zaplenite rusku imovinu... Šamarčina moćnicima iz G7, Rijad stao uz Putina: "Nikome nisu pretili, ali..."


Ministarstvo finansija Saudijske Arabije je u tom kontekstu posebno pomenulo dug koji je emitovao francuski trezor, a neki učesnici razgovora su to doživeli kao "prikrivenu pretnju", prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore. 

Grupa sedam (G7) je u maju i junu razmatrala kako da iskoristi zamrznuta sredstva ruske centralne banke za podršku Ukrajini i na kraju odlučila da iskoristi samo profit od imovine, dok je sama imovina ostala netaknuta.

Saudijska pozicija se promenila nakon što su zemlje G7 iznele predlog koji ne predviđa zaplenu ruske imovine, dodaje jedan od Blumbergovih izvora.

Kako se navodi, nije jasno da li se Rijad odlučio za ovaj potez zbog solidarnosti sa Moskvom ili iz sopstvenih interesa, ali sigurno je da se Sadijska Arabija sve više pozicionira kao diplomatska sila koja želi da bude posrednik između Rusije i Ukrajine.

Saudijski zvaničnik je naknadno rekao da vlada u Rijadu nije nikom pretila, ali da je članovima G7 verovatno skrenuta pažnja na posledice bilo kakvih zaplena.