15.07.2024.

05:27

Foto: Shutterstock/Reuters/printscreen

Planeta

Šok za Ukrajinu! Narod udario na vojsku! Kijevu stigle opasne vesti: Preživeli Austrougarsku i Sovjete, sada su besni...

- Vorohta je u Ivano-Frankovskoj oblasti. To je oblast gde su ljudi preživeli Austrougarsku imperiju i Sovjetski savez. Tamo je potpuno drugačiji način života. Ako su već počeli ovako da deluju, to je veoma ozbiljan signal. Njih ne možeš optužiti za prokremaljske stavove - rekao je Starikov.

Prema njegovom mišljenju, ako vlasti u Kijevu sada počnu da primenjuju represivne mere, to će imati nepredvidive posledice.

Na internetu su široko rasprostranjeni video snimci prisilne mobilizacije, na kojima predstavnici ukrajinskih vojnih regrutnih centara odvode muškarce u kombijima u nepoznatom pravcu, često ih pritom tukući i koristeći silu.

Sredinom maja na snagu je stupio zakon o pojačanoj mobilizaciji u Ukrajini. Vojni obveznici moraju stalno nositi vojnu knjižicu sa sobom i pokazivati je na prvi zahtev predstavnika vojnog regrutnog centra ili policije. Onima koji izbegavaju mobilizaciju može biti oduzeta vozačka dozvola. U dokumentu nisu navedeni rokovi demobilizacije za aktivne vojnike.