Autor: Informer.rs

10.07.2024.

17:50

Foto: EPA

Planeta

Ispraznili im se džepovi! Britance je sačekao scenario koji nisu videli od Drugog Svetskog rata!

Rivs je preuzela finansije u zemlji nakon što su laburisti osvojili 412 od 650 mesta u Donjem domu na prošlonedeljnim opštim izborima, čime je okončana 14 godina vladavine Konzervativne partije.

Rivs je rekla kako je Više puta upozoravala da će onaj ko pobedi na opštim izborima naslediti najgori splet okolnosti od Drugog svetskog rata.

- Suočavamo se sa nasleđem 14 godina haosa i ekonomske neodgovornosti - dodala je ona, optužujući svoje prethodnike torijevce da deluju iz „političkog sopstvenog interesa“ kao deo „vlade koja je stavila partiju na prvo, a državu na drugo“.

- Nova analiza trezora koju sam zatražila tokom vikenda pokazuje da je ekonomija Velike Britanije rasla po prosečnoj stopi drugih ekonomija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u poslednjih 13 godina, naša privreda bi bila preko 140 milijardi funti veći - rekla je Rivs.

Informer

 

Ona je tvrdila da je politika Torijeva zapravo koštala britanski budžet 58 milijardi funti (74 milijarde dolara) u vidu izgubljenih poreskih prihoda samo u 2023.

Rivs je obećala da će okončati „političku stidljivost“ u britanskom „zastarelom sistemu planiranja“ i obećao reformu, a da će ostati posvećen „nema povećanja nacionalnog osiguranja i osnovnih, viših ili dodatnih stopa poreza na dohodak ili PDV-a“.

Prema Gardijanu, deficit u Velikoj Britaniji je dostigao najviši nivo od 1960-ih pod više od decenije konzervativnih vlada, dok je zemlja bila teško pogođena „šokovima uključujući Bregzit, pandemiju Covida i krizu troškova života“.