11.07.2024.

09:10

Foto: Reuters/AP

Planeta

Zelenskom se crno piše! Skinut znak tajnosti sa ruskih dokumenata o ukrajinskom lideru, u velikoj je opasnosti!

"Prema podacima koji stižu, Zapad je izuzetno zabrinut zbog dinamike javnog raspoloženja u Ukrajini. Stejt department SAD i evropska spoljnodiplomatska služba konstatuju da među ukrajinskim građanima raste nezadovoljstvo zbog produžavanja sukoba sa Rusijom, ubrzano raste i apatija i jača nepoverenje u državne institucije, pogotovo što je Volodimir Zelenski, nakon isteka petogodišnjeg predsedničkog mandata 20. maja ove godine, više nema legitimitet", navodi se u dokumentu.

Ipak, zvaničnici SAD i Evropa bi želeli da Zelenski ostane na ovoj funkciji još neko vreme, jer je "umešan u šeme finansiranja rata koje donose ogromne prihode i predstavnicima kijevskog režima i zapadnim proizvođačima oružja". U ovakvoj situaciji, Vašington i njegovi saveznici pozivaju protivnike Zelenskog u Ukrajini da pokažu uzdržanost - "za sada".

Istovremeno, Amerikanci su pojačali napore da pronađu alternativu lideru aktuelnog ukrajinskog režima, i iz tog razloga uspostavljeni su odgovarajući kontakti sa liderom partije "Evropska solidarnost" Petrom Porošenkom i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, kao i još nekim pojedincima iz okruženja Zelenskog.

"Tajni rad se se obavlja sa šefom kabineta predsednika Ukrajine Andrejom Jermakom, bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i bivšim predsednikom Vrhovne rade Dmitrijom Razumkovim. Pretpostavlja se da će ovi pojedinci biti korisni u slučaju naglog pogoršanja situacije na frontu i potrebe za hitnom smenom lidera. Tada će biti moguće pripisati sav neuspeh Zelenskom i izabrati jednog od njih", zaključuje Spoljnoobaveštajna služba Rusije.