11.07.2024.

14:40

Foto: printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) Najkrvavija bitka još od Drugog svetskog rata! Rusi posle godinu dana pokazali kako izgleda Bahmut, scene su zastrašujuće!

Grad je skoro potpuno sravnjen sa zemljom, a najnoviji snimci pokazuju razmere razaranja.

Rusi su počeli da raketiraju Bahmut još u maju 2022. godine, a u avgustu iste godine, uglavnom koristeći snage paravojne grupe Vagner, započeli su kopnenu operaciju.

Najkrvavija bitka modernog ratovanja

Iako su procene analitičara govorile o malom strateškom značaju Bahmuta u pogledu daljeg toka rata, bitka za taj grad se pretvorila u jednu od najkrvavijih i najžešćih urbanih bitaka u savremenom ratovanju.

S jedne strane, Rusi su hteli da nanesu najveću moguću štetu Ukrajincima brutalnim napadima i razaranjima, dok je sa druge strane ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio bitku za Bahmuta pitanjem morala i nepokolebljivosti Ukrajinaca u odbranu zemlje.

Posle povlačenja Vagnerovaca, Rusija je pojačala napade sa redovnim trupama, da bi konačno 20. maja zauzela najveći deo grada, paralelno sa povlačenjem ukrajinske vojske.

Podaci o žrtvama i broju poginulih vojnika nisu dovoljno pouzdani, ali nezavisne procene ukazuju desetine hiljada žrtava na obe strane.