11.07.2024.

18:40

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters, EPA Images

Planeta

Putin zapalio javnost! Šta to upravo radi "zlatna milijarda"?! Ruski lider rekao ono što niko na svetu ne sme! "Nailazimo na otpor..."

- Oni (Zapad) danas teže da utvrde nekakav poredak. Uprkos principima međunarodnog prava koriste mere prinude, jednostrane sankcije, selektivnu primenu pravila trgovine, ucene - rekao je ruski lider, obraćajući se na 10. Parlamentarnom forumu BRIKS.

Kako je istakao, Zapad radi suprotno istorijskoj logici, a često čak i na štetu dugoročnih interesa sopstvenog naroda, namerom da uvede određeni poredak na bazi svojih pravila koji niko nije video, niko nikada nije prihvatio.

Po njegovim rečima, članice BRIKS-a suočavaju se sa otporom država „zlatne milijarde“.

- Napori članica BRIKS-a i drugih zemalja u razvoju nailaze na žestok otpor vladajućih elita država, takozvane „zlatne milijarde - rekao je Putin.

On je istakao da postoji mogućnost da se u budućnosti stvori parlament BRIKS-a.

- Da, BRIKS još nema svoju institucionalizovanu parlamentarnu strukturu, ali verujem da će u budućnosti ova ideja definitivno biti realizovana - rekao je Putin.

Predsednik je podsetio da je ove godine broj učesnika foruma porastao na deset, te da Rusija, kao predsedavajući, ulaže napore da se nove članice efikasno integrišu u mehanizme BRIKS-a.

Ruski lider je rekao da „BRIKS odražava interese i težnje država i globalnog juga i globalnog istoka i pristalica Rusije u celom svetu, a njihov broj je izuzetno veliki i stalno raste“.

- Veliku pažnju posvećujemo povećanju udela nacionalnih valuta u trgovini i investicijama, kao i razvoju bezbednih i pouzdanih finansijskih instrumenata i mehanizama za međusobne obračune - kazao je Putin.

Deseti parlamentarni forum BRIKS-a održava se 11-12. jula u Sankt Peterburgu. Tema sastanka je „Parlamentarna dimenzija BRIKS-a: Izgledi za jačanje međuparlamentarne saradnje“.