Autor: Informer.rs

11.07.2024.

22:39

Foto: Foto: Printscreen, Shutterstock

Planeta

Poslednji ekser u kovčegu zapadne hegemonije! NATO pokreće novu krizu u Aziji!


Ova izjava je još jedan znak da sunce zalazi za unipolarni trenutak Zapada, rekao je za Sputnjik veteran geopolitičke politike i bivši američki marinac Brajan Berletik.

Peking se obrušio na NATO zbog njegovih pokušaja da "isprovocira konfrontaciju" nakon što je blok označio Kinu kao bezbednosni "izazov" i "odlučujuću pomoć" Moskvi u tekućem ratu između Rusije i NATO-a u Ukrajini.

- NATO bi trebalo da prestane da širi takozvanu kinesku pretnju i da provocira konfrontaciju i rivalstvo, i da učini više da doprinese svetskom miru i stabilnosti - rekao je portparol kineske diplomatske misije u Evropskoj uniji u saopštenju u četvrtak.

Informer

 

Ističući da Kina „nije kreator ukrajinske krize“ i da je stav NR Kine o krizi „otvoren i izvan granica“, portparol je sugerisao da „umesto da prebacuje druge, NATO treba da razmisli o sebi, da preduzme stvarne akcije da ublaži situaciju i rešiti problem“.

Portparol je pozvao NATO da zaustavi puzajuću ekspanziju na Aziju, rekavši da blok „ne bi trebalo da postane remetitelj mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu“, niti da služi kao „oruđe koje određene sile koriste za održavanje hegemonije“.

Odgovor je usledio nakon objavljivanja zvanične deklaracije NATO samita u Vašingtonu u sredu, gde je Kina pomenuta više od deset puta, i kritikovano njeno „partnerstvo bez ograničenja“ sa Rusijom, i navodno „sistemski izazovi evroatlantskoj bezbednosti“. koju je postavio azijski gigant.