• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/oruzjeonline

11.07.2024

05:45

(VIDEO) Žestok odgovor Amerike Kini i Rusiji! Vašington više neće da čeka, dugo su ovo spremali...

Reuters

Vesti

(VIDEO) Žestok odgovor Amerike Kini i Rusiji! Vašington više neće da čeka, dugo su ovo spremali...

Podeli vest

Varijanta rakete zemlja-vazduh SM-6 (poznata i kao AIM-174B), verovatno raketa vazduh-vazduh najvećeg dometa koju je američka mornarica ikada imala, primećena je na Super Hornet F/A-18E/F tokom najveće zapadne pomorske vežbe, Rim of the Pacific (RIMPAC).

Oružje sa ogromnim potencijalom i taktičkim razgranatima za koje se zna da postoji godinama, a koje američka mornarica nikada nije prepoznala, sada više nije enigma. Ove modifikovane rakete tipa AIM-174B ukazuju na raketu vazduh-vazduh veoma dugog dometa, iako ovo oružje ima sposobnost da pogodi visoke kopnene ciljeve, delujući kao kvazibalističke rakete.

Dva vojna fotografa potvrdila su za Drajv da su tokom vežbe RIMPAC mogli da vide lovačke avione F/A-18E kako nose N projektile AIM-174B, a oznaka „N“ znači da su rakete modifikovane za specijalne testove.

Vazduh-vazduh je očigledno ključna sposobnost, ali pitanje je šta se dešava sa drugim sekundarnim sposobnostima SM-6, koje takođe mogu da pogode kopnene i morske ciljeve.

Treba reći da se rakete SM-6 mogu lansirati sa ratnih brodova opremljenih sistemom Aegis, ali i iz kontejnerskog, prenosivog, kopnenog lansera raketa, kao što je prikazano na slici iznad.

Raketa SM-6 koja se lansira sa kopna je prvobitno bila dizajnirana da se suprotstavi pretnjama vazduh-vazduh dugog dometa, kao i balističkim projektilima kasne faze, a sada se tvrdi da takođe ima sposobnost da deluje protiv hipersoničnog oružja pod određenim okolnostima.

Kao raketa vazduh-vazduh, AIM-174B bi navodno omogućio Super Hornet lovcu da se bavi raznim vazdušnim pretnjama udaljenim stotinama kilometara, što je značajna prednost u odnosu na trenutni AIM-120 AMRAAM, posebno pošto je obećani AIM-260 JATM, još uvek u razvoju.

Podsećamo da je domet kopnene rakete SM-6 više od 370 kilometara, ali to zavisi od mnogih faktora, uključujući i način na koji se koristi.

Odgovor na ruske i kineske rakete

Ovakva raketa velikog dometa bila bi odličan dodatak upravo u sektoru gde SAD čini se da kaskaju, ukoliko postane operativna, s obzirom da Kina već uvodi svoje rakete vazduh-vazduh veoma velikog dometa.

Podsetimo, Dana 17. aprila, lovački avion američke mornarice Boeing F/A-18E/F Super Hornet primećen je po prvi put iznad poligona Čajna Lejk u Kaliforniji sa standardnom brodskom raketom SM-6 koja se nalazila ispod njegovog krila, o čemu smo tada izvestili.

Ova raketa bi mogla čak da bude odgovor na kinesku raketu vazduh-vazduh velikog dometa PL-15 sa radarskim navođenjem, a pojedini smatraju čak i na rusku hipersoničnu raketu vazduh-vazduh R-37 sa veoma velikim dometom, već uveliko dokazanu u ukrajinskom sukobu.

Korišćenje AIM-174B predstavljalo bi veliku pretnju ruskim i kineskim avionima. AIM-174B bi takođe dala lovcu Super Hornet mogućnost da gađa kopnene ili pomorske površinske ciljeve oružjem koje je teško presresti na značajnim dometima.

Dostizanje brzina blizu ili veće od hipersonične brzine tokom završne faze leta činilo bi ovu raketu glavnim adutom SAD.

Mogućnosti rakete poput ove, ukoliko se razvije do kraja i uvrsti u naoružanje SAD, bile bi veoma relevantne u potencijalnom sukobu sa Kinom na Pacifiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52