Autor: Informer.rs

12.07.2024.

17:35

Foto: Reuters

Planeta

Zapad ostavio Zelenskog na cedilu! NATO okrivio Kijev za neuspeh na frontu! Evo kako izgleda plan Alijanse!

U listu se navodi da je Kijevu ove nedelje na samitu NATO-a u Vašingtonu obećano više projektila, oklopnih vozila i municije, a SAD i njeni saveznici potpisali su dugoročno obećanje pomoći.

- Ali proći će meseci i godine pre nego što oružje bude isporučeno, s obzirom na to da neka od njih tek treba da se proizvedu - navodi list.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan visoki zvaničnik NATO-a rekao je Tajmsu da pomoć stavlja Kijev na put nove ofanzive sledeće godine.

Drugi je rekao da će ukrajinske trupe ostati u defanzivi još najmanje šest meseci.

Informer

 

Ukrajinska vlada je okrivila nedovoljne isporuke zapadnog oružja za neuspehe svojih snaga na bojnom polju, uključujući i tokom prošlogodišnje mnogo hvaljene "kontraofanzive".

Vladimir Zelenski se žalio na isto pitanje ranije ovog meseca, kada je tvrdio da Kijev ima trupe u pripravnosti koje čekaju da budu naoružane.

Zapadni zvaničnici su deo krivice svalili na sam Kijev, kada su razgovarali privatno sa novinarima.

Zelenski je navodno u nekoliko navrata nadjačao ukrajinsko vojno rukovodstvo da bi dao prioritet svojim političkim ciljevima.

Na primer, početkom 2023. ubacio je snage u odbranu grada Artjomovska, poznatog i kao Bahmut, navodno odbijajući pozive američkih vojnih zvaničnika da se povuku i sačuvaju svoje trupe za kontranapad.

Moskva je rekla da nikakva strana pomoć ne može da promeni ishod ukrajinskog sukoba i da spoljna podrška nepotrebno produžava neprijateljstva.

Oružje zapadne proizvodnje "goreće" kao i ostala oprema Ukrajine, predviđaju ruski zvaničnici.