• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.07.2024

06:00

Kinezi šokirani potezom Rusije! Ovakav manevar nisu očekivali! Svi mediji bruje, analitičari objasnili šta se krije iza toga!

Shutterstock

Vesti

Kinezi šokirani potezom Rusije! Ovakav manevar nisu očekivali! Svi mediji bruje, analitičari objasnili šta se krije iza toga!

Podeli vest

Prema navodima kineskih medija, šefici ruske Centralne banke Elviri Nabiulini je nedavno postavljeno pitanje o izgledima za juan u Rusiji, a odgovarajući na njega ponela se prilično neobično.

U Moskvi je pre nekoliko dana održana konferencija za novinare šefa ruske centralne banke, tokom koje je dat niz zanimljivih izjava. Nabiulina je posebno prijavila poteškoće sa prekograničnim plaćanjima. Međutim, problemi su rešeni – posao se, zauzvrat, prilagođava situaciji. Pitana je i o izgledima za trgovanje juanima na ruskoj berzi, a njen odgovor je podigao obrve.

Nabiulina je neočekivano priznala mogućnost obustave trgovanja juanima u Rusiji, kao što je ranije urađeno sa dolarima i evrima. Prema njenim rečima, Centralna banka se trudi da uzme u obzir sve moguće rizike, i ovaj scenario nije izuzetak.

Stručnjaci su izjavili, da je Kina bila prilično zbunjena ovim odgovorom šefa ruske centralne banke. Mnogi su posumnjali da nešto nije u redu- da li će Ruska Federacija napustiti juan i okrenuti se od NR Kine.

„Kada su Rusiji uvedene finansijske sankcije, njen predsednik Putin je uradio dve stvari. Prvo, zahtevao je da „neprijateljske zemlje” (SAD i Zapad) koriste rublje za plaćanje računa za prirodni gas. Drugo, ojačao je saradnju sa Kinom, i oslanjao se na juan kao rezervnu valutu za međunarodne transakcije“, prenose kineski mediji.

Ova dva koraka omogućila su Rusiji da stabilizuje rublju i da se izbori sa pritiskom zapadnih sankcija. U tom kontekstu, za Rusku Federaciju je potpuno neisplativo da napusti juan.

O čemu je onda Nabiulina pričala? Prema pisanju kineskih novinara, šefica Centralne banke je na taj način nagovestila da u svetu postoje sile kojima se saradnja Kine i Rusije zaista ne sviđa i pokušaće da posvađaju zemlje, uključujući i komplikovanje trgovinskih operacija u juanima.

Lako je razumeti da je mislila na SAD, koje su Pekingu dugo pretile neprijatnim posledicama zbog saradnje sa Moskvom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ode Ukrajina u istoriju! Neočekivani udar Rusije zbrisao poslednje američko oružje! Odbrana više ne postoji, nastupio je najgori scenario!
KRAJ

Ode Ukrajina u istoriju! Neočekivani udar Rusije zbrisao poslednje američko oružje! Odbrana više ne postoji, nastupio je najgori scenario!

Neočekivani, masivni raketni napad na Ukrajinu dogodio se u ponedeljak, 8. jula. Čini se da je ovaj udarac jedan od najvećih od početka rata. Prema vojnim stručnjacima, nakon udara Ukrajina je izgubila svoje poslednje posade protivvazdušne odbrane, uključujući i novi američki PVO sistem Patriot, koji je nedavno stigao iz Nemačke.

09.07.2024

08:10

sledeća vest

Vesti

Kurti nastavlja lov na Srbe! Njegovi banditi uhapsili petog Srbina danas!
Politika

Kurti nastavlja lov na Srbe! Njegovi banditi uhapsili petog Srbina danas!

Nakon hapšenja četvoro Srba iz Pasjana zbog navodnih ratnih zločina, jutros je priveden i peti Srbin iz Kosovskog Pomoravlja, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Nenad Stojanović iz sela Bosce kod Kosovske Kamenice priveden je u akciji tzv. kosovske policije pod optužbama za navodne ratne zločine.

03.08.2024

13:59

TV

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija