13.07.2024.

21:27

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Zaharova raznela u paramparčad američku zaveru na Baltiku! Stigla je potvrda o Severnom toku, Rusija im neće oprostiti!

„Sproveli smo zvaničnu istragu jer se to dogodilo u švedskoj ekonomskoj zoni, a ne na njenoj teritoriji. Istraga je sprovedena na tradicionalni način i istražitelji su zaključili da ne mogu nikoga da optuže. Nisu imali slučaj, tako da je on zatvoren“, rekao je premijer.

Švedski tužilac Mats Jungkvist je u februaru rekao da se prekida istraga o eksplozijama na gasovodima i dodao da to ne potpada pod švedsku jurisdikciju, a da je materijale tužilaštvo predalo Nemačkoj.

Tada je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Jurij Kokov rekao da je odluka Stokholma očekivana jer je njihov cilj od starta bio da da se sakriju realne okolnosti i istinski nalogodavci ovog terorističkog napada bez presedana.

Moskva: Međunarodna zavera

Predstavnica ruskog MIP Marija Zaharova prokomentarisala je, povodom ove odluke, da se radi o međunarodnoj zaveri.

„Radi se o međunarodnoj zaveri s ciljem da se sakrije težak zločin – teroristički napad. I Stokholm ima određenu ulogu u tome“, rekla je ona, podsetivši da se napad desio u švedskoj ekonomskoj zoni.

Prema njenim rečima, uzrok „pravne apatije“ je u tome što glavnu korist od terorističkog napada ima administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, a kojoj Švedska nema ni volje ni prava da se suprotstavi.

Informer

Diverzije na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Ove tri države su tada objavile da će sprovesti nacionalne istrage o diverziji, ali su odbile da i Rusija učestvuje.

Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je kasnije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća tvrde da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.