14.07.2024.

13:23

Foto: AP photo

Planeta

Rusija upravo otkrila ko stoji iza pokušaja ubistva Trampa?! Oglasio se Kremlj!


- Posle brojnih pokušaja da se kandidat Tramp eliminiše sa političke scene, prvo korišćenjem pravnih sredstava, sudova, tužilaštava, pokušaja političke diskreditacije i diskreditacije i kompromitovanja kandidata, svim spoljnim posmatračima je bilo očigledno da je njegov život u opasnosti - rekao je portparol Kremlja.

On je dodao da Rusija izražava saučešće svima poginulima u pokušaju atentata na Trampa i želi brz oporavak povređenima.

Takođe je istakao da Rusija najoštrije osuđuje svako nasilje tokom političke borbe.

Prema njegovim rečima, američki predsednički izbori su unutrašnja stvar Sjedinjenih Američkih Država. Da li pokušaj ubistva Donalda Trampa može uticati na njihov legitimitet nije stvar Moskve.

- Nije na nama da sudimo. Nemamo ni najmanju želju da se mešamo. To je stvar SAD - istakao je Peskov.

On je dodao da Rusija ne misli da je pokušaj da se Donald Tramp skloni organizovala aktuelna američka vlada.

- Međutim, atmosfera oko kandidata Trampa pokrenula je ono sa čime se Amerika danas suočava -dodao je on.

Peskov je podsetio da je američki politički sistem više puta u istoriji davao primere nasilja unutar zemlje u toku političke borbe.

- Politički sistem u Sjedinjenim Američkim Državama je takav da je više puta u istoriji svetu predstavljao primere nasilja unutar zemlje u toku političke borbe. Znamo za više slučajeva ranjavanja, pa čak i ubistava američkih predsednika - rekao je Peskov.

Portparol je dodao i da predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da pozove bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa nakon pokušaja atentata.

- Koliko ja znam, ne, nema takvih planova - rekao je portparol Kremlja na pitanje da li Putin planira da pozove Trampa.

Na predsedničkog kandidata i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u subotu je izvršen pokušaj atentata tokom predizbornog mitinga u Pensilvaniji. Tramp je ranjen u uho, a napadača su ubili pripadnici američke tajne službe, koja je posebno zadužena za zaštitu najviših zvaničnika države.