• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.07.2024

12:49

Kako je ovo moguće?! Analiza više od 10 snimaka i fotografija napada na Trampa otkriva nečuveni skandal!

printscreen/Twiter

Vesti

Kako je ovo moguće?! Analiza više od 10 snimaka i fotografija napada na Trampa otkriva nečuveni skandal!

Podeli vest

Američka tajna služba istražuje kako je napadač naoružan puškom u stilu automatske puške uspeo da se približi dovoljno da puca i povredi bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u subotu u Pensilvaniji, što je monumentalni neuspeh jedne od osnovnih dužnosti agencije.

Naoružani napadač, kojeg su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa "uzvišenog položaja izvan mesta održavanja skupa", navodi agencija.

Analiza Asošiejted presa više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mesta, pokazuju da je strelac uspeo da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsednik.

Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geolocirao AP vidi se telo čoveka u sivoj kamuflažnoj odeći kako nepomično leži na krovu proizvodnog pogona severno od kompleksa Batler Farm Šov, gde je održavan Trampov miting.

Krov!

Krov je bio manje od 150 metara od mesta gde je Tramp govorio, što je udaljenost sa koje bi pristojan nišandžija mogao da pogodi metu ljudske veličine.

Za poređenje, 150 metara je razdaljina na kojoj regruti američke vojske moraju da pogode u krljuštenu siluetu veličine čoveka da bi se kvalifikovali za rukovanje jurišnom puškom M16 u osnovnoj obuci. AR-15, kao i strelac na Trampovom skupu, je poluautomatska civilna verzija vojnog M16.

FBI je rano u nedelju identifikovao strelca kao Tomasa Metjua Kruksa (20) iz Betel Parka u Pensilvaniji.

Tajna služba nije imala nikoga na kasnonoćnoj konferenciji za novinare na kojoj su zvaničnici FBI i državne policije Pensilvanije informisali novinare o istrazi pucnjave. Glavni specijalni agent FBI-a Kevin Rojek rekao je da je "iznenađujuće" da je napadač mogao da puca na binu pre nego što je ubijen.

Na skupu su bili članovi protivsnajperskog i tima Tajne službe za sprečavanje napada, prema rečima dvojice službenika za sprovođenje zakona. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o detaljima istrage.

"Sokolovo oko" i "Herkules"

Teško naoružani tim za sprečavanje napada, čiji je kodni naziv Tajne službe "Sokolovo oko", odgovoran je za eliminisanje pretnji kako bi drugi agenti mogli da zaštite i odvedu osobu koju štite. Kontrasnajperski tim, poznat pod kodnim imenom "Herkules", koristi dalekozore i opremljen je snajperskim puškama za suočavanje sa pretnjama iz velike daljine.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da njegovo odeljenje i Tajna služba sarađuju sa organima za sprovođenje zakona na istrazi pucnjave. Održavanje bezbednosti predsedničkih kandidata i događaja u njihovoj kampanji jedan je od "najvitalnijih prioriteta odeljenja", rekao je on.

"Najoštrije osuđujemo ovo nasilje i pohvaljujemo Tajnu službu za njihovu brzu akciju danas", rekao je Majorkas. "Mi smo angažovani sa predsednikom Bajdenom, bivšim predsednikom Trampom i njihovim kampanjama i preduzimamo sve moguće mere da obezbedimo njihovu bezbednost i bezbednost".

Amerikanci traže odgovore

Džejms Komer, republikanac iz Kentakija koji je predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je da je kontaktirao Službu za brifing i pozvao direktorku Kimberli Čitl da se pojavi na saslušanju. Komer je rekao da će njegov odbor uskoro poslati zvaničan poziv.

"Političko nasilje u svim oblicima je neameričko i neprihvatljivo. Mnogo je pitanja i Amerikanci traže odgovore", naveo je Komer u saopštenju.

Kongresmen Riči Tores, demokrata iz Njujorka, pozvao je na istragu "bezbednosnih propusta" na mitingu.

"Federalna vlada mora stalno da uči iz bezbednosnih propusta kako bi izbegla njihovo ponavljanje, posebno kada ti propusti imaju implikacije po naciju", rekao je Tores.

Guverner Viskonsina Toni Evers, demokrata, objavio je na Eksu da su on i njegovo osoblje u kontaktu sa koordinatorima za planiranje bezbednosti uoči Republičke nacionalne konvencije koja treba da počne u ponedeljak u Milvokiju.

"Ne možemo biti zemlja koja prihvata političko nasilje bilo koje vrste - to nismo mi kao Amerikanci", rekao je Evers.

FBI je saopštio da će voditi istragu o pucnjavi, radeći sa tajnom službom i lokalnim i državnim organima za sprovođenje zakona.

Državni tužilac Merik Garland rekao je da će Sekretarijat za pravosuđe "uložiti sve raspoložive resurse u ovu istragu".

"Moje srce je uz bivšeg predsednika, povređene i porodicu gledaoca koji je ubijen u ovom užasnom napadu", naveo je Garland u saopštenju. "Nećemo tolerisati nasilje bilo koje vrste, a ovakvo nasilje je napad na našu demokratiju".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52