18.07.2024.

07:27

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

Planeta

Šok u američkom Senatu, potvrđene najcrnje sumnje o atentatu na Trampa! Zašto je Tajna služba ovo uradila?!

Ova šokantna informacija otkrivena je tokom današnjeg brifinga u Senatu.

Senatorka Marša Blekburn kaže da je bila "zaprepašćena kada je saznala da je Tajna služba znala za pretnju pre nego što je predsednik Tramp izašao na scenu".

Inspektorat američkog ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da je otvorena istraga o postupanju američke Tajne službe u obezbeđivanju bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom skupa u Pensilvaniji kada je pokušan atentat.

U kratkom obaveštenju objavljenom na veb stranici inspektorata navodi se da je cilj istrage "procena procesa koje je američka Tajna služba primenjivala u obezbeđenju kampanje bivšeg predsednika Trampa 13. jula 2024. godine", prenosi AP.

Predsednik Džozef Bajden već je naredio nezavisnu istragu o obezbeđivanju skupa u Pensilvaniji, a pokušaj atentata na Trampa je pokrenuo pitanja o tome kako je napadač uspeo da se popne na krov sa jasnim pogledom na poziciju bivšeg predsednika.

Dvadesetogodišnji napadač, Tomas Metju Kruks, uspeo je da se zauzme poziciju udaljenu svega 135 metara od bine na kojoj je govorio bivši predsednik SAD odakle je i pucao i ranio Trampa.

Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl (53) izjavila je da služba razume važnost istrage koju je naredio Bajden i potvrdila je da će u potpunosti učestvovati u svim aktivnim istragama.

Čitl se suočava sa pozivima da podnese ostavku zbog bezbednosnih propusta koji su umalo doveli do ubistva bivšeg predsednika SAD, a sada su se pojavile informacije da je došla na tu funkciju uglavnom zahvaljujući bliskoj vezi sa prvom damom Džil Bajden, saznaje Njujork post.

Čitlova je druga žena na čelu predsedničke agencije za bezbednost, a na tu funkciju je postavljena potvrdom Senata u avgustu 2022, nakon trogodišnjeg boravka na mestu višeg direktora globalne bezbednosti u kompaniji "Pepsiko".

Pre toga, ona je 27 godina služila u tajnoj službi, počevši od administracije predsednika Bila Klintona.

Četiri izvora bliska porodici predsednika Bajdena, uključujući i ljude koji su komunicirali sa Čitlovom tokom Obamine administracije, rekli su da je ona bila ljubimica Džil Bajden, čiji je muž tada bio potpredsednik SAD. Voleli su je i tadašnji saradnici Džil Bajden, uključujući i njenog najvišeg savetnika Entonija Bernala.