Autor: Informer.rs

19.07.2024.

18:12

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Neće nas naterati na kompromis sa Rusijom! Zelenski uputio žestoku poruku Trampu!

Govoreći za britansku državnu televiziju Bi-Bi-Si tokom posete Velikoj Britaniji ove nedelje, Zelenski je ponovio da njegova vlada traži potpunu pobedu u sukobu sa Rusijom.

Ako Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD u novembru, Zelenski očekuje da će se osloniti na Kijev da okonča sukob „za 24 sata“ – kao što je obećao tokom kampanje.

Govoreći na engleskom, Zelenski je opisao najgori scenario u kojem su američke sankcije Rusiji ukinute pod Trampom, a predsednik Vladimir Putin slavi pobedu.

- Nikada nećemo ići na ovo, nikada. I ne postoji čovek na svetu koji može da nas natera da to uradimo - insistirao je on.

Informer

 

Komentarišući Trampov izbor Džej Di Vensa – koji se protivi slanju pomoći Kijevu – za svog potpredsednika, Zelenski je rekao da potpredsednički kandidat „zaista ne razume šta se dešava u Ukrajini“.

On je priznao da bi rad sa Trampovom administracijom bio „težak posao“ za njegovu vladu, ali je rekao da se Kijev toga ne plaši.

Zelenski je prešao na ukrajinski da bi formulisao svoju ideju o tome kako se pobeda nad Rusijom može postići bez vojne akcije.

- Zavisiće od partnera koji će vršiti pritisak na Rusiju, tako da Rusija pristane da sedne i razmisli o okončanju rata. To ne znači da su sve teritorije vraćene silom - rekao je on, a preneo Bi-Bi-Si.

Informer

 

Putin je izjavio da će narediti prekid vatre i započeti pregovore sa Ukrajinom čim se ona obeća da neće tražiti članstvo u NATO-u i povuče svoje trupe sa teritorija na koje Moskva polaže pravo.

Kijev je rekao da bi Moskva mogla da bude pozvana na samit u Švajcarskoj, gde bi joj bio predstavljen ukrajinski plan za „pravedan mir“ koji je podržala „međunarodna zajednica“.

Moskva je rekla da bi poziv najverovatnije bio pokušaj obmane.

Zelenski je takođe ponovio britanskoj državnoj televiziji svoju nameru da zadrži vlast barem do okončanja neprijateljstava.

- Moramo da završimo sa njim - rekao je on, misleći na Putina.