• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.07.2024

18:51

Kada je dosta? Ukrajinci udarili na Ruse zabranjenim biološkim oružjem! Sprema se strašna kazna!

Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

Kada je dosta? Ukrajinci udarili na Ruse zabranjenim biološkim oružjem! Sprema se strašna kazna!

Podeli vest

Ukrajinske snage raspoređuju hemijsko oružje protiv ruskih trupa na bojnom polju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je dodao da je Moskva prikupila dovoljno dokaza da dokaže da Kijev sarađuje sa Vašingtonom na proizvodnji komponenti za biološko oružje.

U komentaru za ruski TV kanal Zvezda u četvrtak, Rjabkov je tvrdio da se Kijev bavio ilegalnim aktivnostima u vezi sa hemijskim i biološkim ratovanjem.

On je, međutim, napomenuo da je neophodno „razdvojiti pitanje upotrebe hemijskih ratnih agenasa, koje, naravno, registrujemo u akcijama Oružanih snaga Ukrajine“ od pitanja istraživanja biološkog oružja.

Diplomata je rekao da Rusija o oba pitanja obaveštava relevantne međunarodne agencije i šalje izveštaje Organizaciji za zabranu hemijskog oružja OPCV.

Foto: EPA

 

Povodom kršenja Konvencije o biološkom oružju, Rjabkov je naveo da je tokom skoro dvoipogodišnjeg sukoba ruska vojska prikupila „sveobuhvatan, obiman materijal koji pokazuje punu dubinu saradnje između Vašingtona i Kijeva u ovoj oblasti“.

On je navodna kršenja opisao kao „neprihvatljive“ i rekao da ih osuđuje ne samo Rusija, već i mnogi članovi međunarodne zajednice.

Istovremeno, Rjabkov je rekao da Moskva nije uspela da dobije jasan odgovor o svojoj zabrinutosti od Ukrajine i njenih zapadnih pristalica.

OPCV definiše hemijsko oružje kao „hemikaliju koja se koristi da izazove namernu smrt ili štetu svojim toksičnim svojstvima“, a koja se može raspršiti bombama, artiljerijskim granatama ili drugim uređajima za isporuku.

Foto: Shutterstock

 

Rjabkovljevi komentari dolaze nakon što je rusko Ministarstvo odbrane ranije ovog meseca objavilo da je otkrilo ukrajinsku hemijsku laboratoriju, koja se nalazi nedaleko od donbaskog grada Avdejevke, koju su zauzele ruske trupe, a koja je očigledno korišćena za proizvodnju visoko toksičnog cijanovodonika.

Moskva je takođe tvrdila, pozivajući se na jednog ukrajinskog zarobljenika, da je Kijev koristio hemijske agense za proizvodnju dronova kamikaza.

Rusija takođe već mesecima zvoni na uzbunu zbog, kako kaže, ogromne mreže bioloških laboratorija u Ukrajini, koju podržavaju SAD i njeni saveznici u NATO-u.

SAD su priznale da zaista postoji veliki broj biolaboratorija na ukrajinskom tlu, ali insistira na tome da su one potpuno legalne i da se ne koriste za proizvodnju biološkog oružja.


 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija