Autor: Informer.rs

19.07.2024.

20:16

Foto: youtube

Planeta

Huti otkrili strogo čuvanu tajnu! Evo kakav žestoki arsenal su okrenuli na Izrael i SAD!

Huti su dramatično eskalirali svoje operacije protiv Izraela u petak rano ujutro, uletevši velikim, eksplozivom napunjenim dronom u centar Tel Aviva i udarivši ga u zgradu udaljenu 100 metara od američkog konzulata.

Evo šta znamo o potencijalu dronova jemenske milicije: Huti kažu da je napad u petak izveo Jafa, misteriozni novi dron ultra dugog dometa u stilu aviona sa mogućnošću izbegavanja radara.

Izraelska vojska veruje da je dron korišćen u napadu tokom jutra bio unapređeni Samad-3 – bespilotna letelica Huti koja je duga 2,8 m, ima raspon krila 4,5 m, domet od 1.500-1.800 km i maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Informer

 

Međutim, imajući u vidu da je rastojanje između oblasti severnog Jemena i Tel Aviva koje kontrolišu Huti veće od 2.000 km, bespilotna letelica korišćena u napadu na Tel Aviv je verovatno ili nadogradnja na bespilotnu letelicu serije Samad, ili neki drugi model.

Serija Samad se sastoji od čitave linije špijunskih i udarnih dronova, uključujući Samad-1 – osmatračku bespilotnu letelicu sa rasponom krila od 3,5 m i dometom od 500 km, i Samad-4 , 3 m dugu udarnu bespilotni letelicu sa rasponom krila od 5 m , domet od 2.000 km+ i nosivost od 50 kg, koja može uključivati dve nevođene bombe na čvrstim tačkama ispod njegovih krila.

Huti takođe koriste bespilotne letelice Kamikaza Kasef-1 i Kasef-2K – jednostavnije, jeftine bespilotne letelice sa niskim dometom za koje se veruje da su preuzele dizajnerske znake od HESA Ababil i imaju bojevu glavu od 30 kg.

Informer

 

Bespilotne letelice Kasef serije imaju domet od 150-200 km, izdržljivost leta od dva sata i plafon leta od tri km.

Ove bespilotne letelice je intenzivno koristila milicija za gađanje američkih i britanskih ratnih brodova u Crvenom moru poslednjih meseci.

U kategoriji udarnih bespilotnih letelica ih dopunjuje Va'aed , još jedna municija Huti koja luta i koja je spolja slična iranskoj Šahed 136 (potonji je dugačak 3,5 m, raspon krila 2,5 m, masa 200 kg, bojeva glava od 50 kg i maksimalna brzina do 185 km/h).

Huti insistiraju da je njihova oprema domaća, a iranski zvaničnici su takođe više puta isticali da jemenska milicija ne dobija oružje od Islamske Republike.

Uz to, iranski mediji nisu negirali transfer tehnologije oružja Hutima, prepuštajući miliciji da napravi naoružanje koristeći domaće kapacitete.