• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: svpressa.ru

04.07.2024

23:00

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!

Shutterstock/EPA/EFE/Terje Pedersen

Vesti

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!

Podeli vest

Vojna operacija "Čuvar prosperiteta", koju su bučno pokrenule mornarice Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske unije, naletela je na neosvojivu odbranu Huta. Neuspeh NATO kampanje u Jemenu pridružuje se dugačkoj listi neuspešnih zapadnih vojnih kampanja: Korejski rat 1953, Vijetnam 1975, neuspeh američke intervencije u Somaliji 1993 (čuveni Crni jastreb u Mogadišu) i američka okupacija Avganistana 2021.

Američka okupacija Iraka i Sirije završena je neslavno. Iako se američke trupe još nisu u potpunosti povukle iz obe zemlje, one su već postale masovna grobnica za skoro pet hiljada Jenkija. A ovo su samo zvanično potvrđeni gubici. Ogroman broj američkih plaćenika u Siriji nije među žrtvama koje je priznao Pentagon.

Bauk "Vijetnama" za Sjedinjene Države i glasine o "hipersoničinm projektilima" kojima navodno raspolažu jemenski Hiti primorali su ponos američke mornarice na nuklearni pogon, nosač aviona Dvajt Ajzenhauer, da pobegne iz Crvenog mora

Osramotivši se u Iraku, Avganistanu i Siriji, Amerikanci su otišli u Jemen. Međutim, svi nezavisni stručnjaci već tvrde: kampanja „Čuvar prosperiteta" je od samog početka bila osuđena na neuspeh zbog loše pripreme i potcenjivanja neprijatelja. Odnosno, iz istih razloga iz kojih su ranije propale američke operacije u drugim zemljama Bliskog istoka.

Penzionisani marinski pukovnik Geri Andersen , koji je bio specijalni savetnik zamenika američkog sekretara za odbranu, upoređuje američku operaciju u Jemenu i Vijetnamski rat u članku za The Defence Post. Jemenski Huti, kao i Vijetkong ranije, koriste sličnu taktiku: skrivaju lansere projektila (a sada i dronove).

Tokom Vijetnamskog rata, Jenkiji su delovali na glupo jednostavan način: flota je iskrcala divizije marinaca naoružane tenkovima i pontonskim mostovima. Brzo su prešli džunglu, isečenu rekama, i uništili artiljeriju i MLRS Severnog Vijetnama. Pukovnik Andersen, međutim, zaboravlja jedan detalj: američki pešaci, naravno, nisu uzeli u obzir gubitke među civilnim stanovništvom, ubijajući sve što se kretalo usput.

- Danas bi američka mornarica imala poteškoća da iskrca čak i jednu marinsku ekspedicionu brigadu. Korpus marinaca više nema tenkove ili jurišno oružje za izgradnju mostova za planiranje i podršku vojnih operacija daleko izvan uskog platoa - žali se američki pukovnik.

Pukovnik Andersen briše noge o komandi Pentagona i lično Džou Bajdenu, koji je započeo vojnu avanturu u Crvenom moru. U svom članku, on piše: jedini način da se zaustave napadi Huti je pokloniti se Iranu, ponižavajući tražeći od njega da zaustavi napade.

- Ovo je drugi put u poslednje četiri godine da smo morali da se nadamo da će nas neprijatelji izvući iz situacije koju smo sami stvorili svojom nesposobnošću - piše Andersen.

Civilni stručnjaci, posebno Kit Džonson i Džek Deč, imaju izuzetno nisko mišljenje o američkoj vojnoj mašini. U članku za autoritativno izdanje Foreign Polici pišu kako je sramota američke flote u Crvenom moru pokazala američkim poreskim obveznicima da uzalud plaćaju održavanje ogromne i beskorisne armade.

- Vreme je da postavimo najbolnija pitanja o hrabrosti naše mornarice, koja je pozvana da snosi teret svake buduće konfrontacije sa velikim protivnikom poput Kine - sarkastično pišu Deč i Džonson.

Uostalom, ako sva moć američke flote nije bila u stanju da slomi volju jemenskih pobunjenika, šta onda reći o Kini ili Rusiji. Istovremeno, javne poruke Centralne komande SAD neprestano su brbljanje o tome kako „hrabri" Jenkiji odbijaju napade dronova, projektila i morskih dronova. Huti su već nekažnjeno napali američki nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer i sada prete da će potopiti USS Teodor Ruzvelt čim uđe u vode Crvenog mora. A u ove pretnje je lako poverovati.

- Huti su pokazali da su velika sila. Oni imaju veliki arsenal i zaista mogu da izazovu glavobolje zapadnoj koaliciji. Oni imaju zaista zapanjujući nivo raznolikosti u svom arsenalu projektila, a posebno balističkih protivbrodskih projektila - kaže Sebastijan Bruns , pomorski stručnjak sa Univerziteta u Kilu u Nemačkoj. „.

Uprkos prisustvu američkih ratnih brodova, plovidba u Crvenom moru je gotovo obustavljena.

SAD nisu uspele da zaštite ne samo civilne brodove, već i sebe. Huti su već oborili najmanje četiri izviđačka aviona MK-9 Reaper u Crvenom moru. Svaki dron košta 30 miliona dolara, tako da neslavna kampanja „Čuvar prosperiteta" već koštala američke poreske obveznike prilično novca.

Istovremeno, Huti se apsolutno ne plaše Amerikanaca, pa je tranzit kroz Suecki kanal smanjen najmanje za polovinu, a tonaža još više, piše Forin Polisi. 

Pokazalo se da su Huti mobilniji i bolje snabdeveni od strane Irana nego što su američke obaveštajne službe u početku verovale. I čini povremenu pobedu američke mornarice (poput uništenja radara Huta prošle nedelje) smešnom u svojoj beznačajnosti. David je još jednom oborio  Golijata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija