• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

04.07.2024

21:56

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!

Shutterstock

Vesti

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!

Podeli vest

NATO strahuje ds bi Francuska mogla da se povuče iz članstva u Alijansi i da bi to mogla da bude jedna od kljulnih odluka krajnje desnice okupljenje oko Žordana Bardele i Marin Le Pen. Nacionalno okupljanje koje predvode upravo Bardel i Lepenova mogli bi da u nedelju preuzmu lormilo "pete republike", a to je alarm ne samo za EU, već i za Vašington"!

Euraktiv, pozivajući se na nekoliko anonimnih diplomata. navodi da postoje ozbiljne indicije da bi Pariz posle pobede Nacionalnog okupljanja mogao da povuče, ne samo podršku Ukrajini, već i da "pobegne iz NATO"!

Desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) je više puta dovodili u pitanje svrhu NATO-a i njegovu pomoći Ukrajini, sada se našao na vrhu u prvom krugu vanrednih izbora u Francuskoj sa 33 odsto glasova. Centristički blok Ansambla predsednika Emanuela Makrona zauzeo je tek treće mesto sa 2 odsto. Drugi krug izbora u Francuskoj zakazan je za 7. jul, a predviđa se da će RN osvojiti do 280 mesta u Narodnoj skupštini. 

Euractiv je citirao neimenovane diplomate koji su rekli da se RN-ove ponovljene kritike Makronove spoljne politike, posebno vojne pomoći Ukrajini, tiču brojnih vodećih saveznika u NATO-u. Čak i ako RN završi u opoziciji, stranka će verovatno i dalje imati znatan uticaj u francuskom parlamentu, navodi list. 

Izvor Euractiv tvrdi da bi pod novim rukovodstvom Pariz mogao da se odluči za "meki izlazak" iz NATO tako što će napustiti vojnu komandu bloka - potez koji je Pariz već jednom povukao. Godine 1966. tadašnji predsednik Šarl de Gol povukao je Pariz iz integrisane vojne komande NATO-a, uprkos tome što je Francuska bila jedna od 12 članica osnivača vojnog bloka. Odluka je zvanično poništena tek 2009. godine.  

RN bi mogao da insistira na „mekom i suptilnom" izlasku u kojem bi Francuska jednostavno poslala manje kvalifikovane trupe u manjem broju da učestvuju u zajedničkim misijama NATO-a, rekao je vojni ekspert Mišel Duklo za Euractiv. List je takođe naglasio da Francuska igra veliku ulogu u organizaciji, što značajno utiče na dugoročnu strategiju NATO-a. 

Marin Le Pen, bivša dugogodišnja liderka RN, koja trenutno vodi frakciju stranke u parlamentu, u više navrata je kritikovala stav predsednika Makrona o sukobu u Ukrajini. Ona je više puta izjavila da nacionalno rukovodstvo rizikuje da uvuče Francusku u rat sa Rusijom. Stranka je takođe promovisala dijalog sa Rusijom o ključnim zajedničkim interesima.

Međutim, sadašnji lider RN Džordan Bardela pokazao je mekši stav prema bloku, rekavši u petak da „neće biti izlaska iz integrisane vojne komande NATO-a dok traje rat".  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija