• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2024

17:05

Snažna eksplozija! Američko postrojenje progutao stravični plamen! Šta će sad da šalju u Ukrajinu?

EPA

Vesti

Snažna eksplozija! Američko postrojenje progutao stravični plamen! Šta će sad da šalju u Ukrajinu?

Podeli vest

Dve osobe su povređene, a jedna se vodi kao nestala nakon eksplozije u fabrici oružja Dženeral Dajnamiks u Kamdenu u Arkanzasu. Postrojenje proizvodi bojeve glave Džavelin i Helfajer, i puni artiljerijske granate.

Eksplozija se dogodila u sredu nešto posle 8 sati ujutro, rekla je portparol kompanije Berkli Vejli novinarima.

Vejli je prvobitno opisao eksploziju kao „incident koji uključuje pirotehniku“, ali je ubrzo priznao da je to bila eksplozija.

- U ovom trenutku radimo sa hitnim službama i možemo potvrditi da je incident rezultirao najmanje dve povrede i jednom nestalom. U potpunosti sarađujemo sa vlastima dok sprovode istragu -  rekao je Vejli u saopštenju.

Vejli nije izneo više detalja o težini povreda i nije rekao da li je fabrika pretrpela ozbiljnu štetu.

Foto: EPA

 

Međutim, sudija okruga Kalhun Flojd Nat rekao je za "Arkanzas Demokrat end Gazet" da je incident bio „veliki“ i prvi takve vrste koji se dogodio u fabrici u Kamdenu.

Fabrika proizvodi i testira ono što General Dinamics naziva „energetskim proizvodima“ – eksplozivne komponente projektila, raketa i drugih projektila.

Prema veb stranici kompanije, objekat površine 81.750 kvadratnih metara proizvodi rakete Hidra, bojeve glave Helfaher i Džavelin, minobacače od 120 mm i pogonska punjenja za artiljerijske granate od 155 mm.

Foto: EPA

 

SAD su u Ukrajinu poslale više od 10.000 raketnih bacača za jednokratnu upotrebu Javelin, zajedno sa više od 3 miliona artiljerijskih granata od 155 mm i neutvrđenim brojem minobacača kalibra 120 mm, navodi se u najnovijem izveštaju o činjenicama koji je Pentagon objavio u sredu.

Ranije ove godine, Pentagon je rekao da će SAD povećati proizvodnju granata od 155 mm sa 28.000 mesečno na 70.000 mesečno do kraja 2024.

Nejasno je da li je fabrika u Kamdenu nedavno povećala proizvodnju pogonskog goriva kako bi ispunila ovaj cilj, iako je kompanija trenutno traži da zaposli 19 zaposlenih u Arkanzasu, navodi se na njenoj veb stranici.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)
Društvo

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)

Građani će do kraja godine moći da vide prve konture hala u kojima će biti organizovana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027. u Beogradu, rekao je v.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, a direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin najavio je da se očekuje da u oktobru dobijemo i zastavu Ekspa, kada će početi pozivanje zemalja da učestvuju na izložbi.

07.07.2024

10:27

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama
Horoskop

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama

Na nebu su retrogradni Saturn i Neptun u Ribama, tako da se vraćamo u prošlost, a Mars u Biku putuje ka Uranu, tako da je pred nama izazovna astrološka nedelja u kojoj nećemo imati racionalnu predstavu šta je prava odluka. Razočarenja i suočavanje sa realnošću biće propratne manifestacije Neptuna i Saturna u Ribama, a ujedno smo na kraju jednog životnog ciklusa. Venera 11. jula ulazi u Lava i donosi emotivni obrt za Lavove, Strelčeve i Ovnove.

07.07.2024

06:40

Džet set

Srbija