• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji/T. T.

03.07.2024

18:42

Afera Tramp trese Ameriku! Bajden sada može narediti vojsci da uklone Trampa i neće odgovarati - štiti ga imunitet!

Reuters

Vesti

Afera Tramp trese Ameriku! Bajden sada može narediti vojsci da uklone Trampa i neće odgovarati - štiti ga imunitet!

Podeli vest

Zamislite sledeći scenario; Džo Bajden u trenucima "lucidnosti", kao vrhovni komandant oružanih snaga SAD, naređuje najmoćnijoj vojsci na svetu da izađe na ulice i blokira mogućnost da bude zbačen sa vlasti na predstojećim izborima. Ako to ne uspe, on uvek ima opciju da naredi SEAL, prestižnoj jedinici američkog marinskog korpusa, da jednostavno likvidiraju njegovog političkog rivala...

Prema poslednjoj presudi Vrhovnog suda SAD, on za ovo ne bi mogao biti krivično odgovoran. Naravno, pod uslovom da uspe da dokaže da je nalog dao kao predsednik SAD, a ne kao privatno lice.

Naime, do ovog ponedeljka među američkim pravnim stručnjacima je postojao neki zdravorazumski konsenzus da Trampovo kršenje demokratskih normi, poput priznavanja izbornih rezultata i mirnog prenosa vlasti, u postizbornom periodu 2020. godine treba da bude kažnjivo. ako ni zbog čega drugog nego zbog same činjenice da su Sjedinjene Američke Države stvorene 1776. sa jednim jedinim zadatkom - da se odvoje od Britanske monarhije i neosporne vladavine tadašnjeg kralja Džordža. Cela ideja o osnivanju SAD bila je zasnovana na ideji republike sa demokratski izabranim predsednikom na čelu. Trebalo je da bude prvi među jednakima, ali nikako jednakiji od drugih. Upravo zbog toga je njegov mandat na samom startu ustavno ograničen na osam godina.

Međutim, šest od devet sudija Vrhovnog suda SAD opredelilo se za drugačije tumačenje ustavnih ovlašćenja predsednika SAD, što je početkom nedelje šokiralo čitavu naciju, pa čak i mnoge republikance.

Baš kao što je NIT pravni analitičar Čarli Sevidž istakao u svojoj analizi ove istorijske presude; posebno je neobično što su se za ovo netipično tumačenje Ustava odlučile konzervativne sudije, iste one koje su se do sada uvek kao pijani plota držali istorijskih presedana.

- Ova presuda je nepovratno promenila dinamiku odnosa predsednika i naroda kome služi - upozorila je Sonja Sotomajor, jedna od sudija iz kvote Demokratske stranke, uz napomenu kako „smatra da je cela republika u velikoj opasnosti" jer su predsedniku pripisana "„kraljevska ovlašćenja". 

Ironija ne može biti veća, da je do takvog zaključka došlo ni manje ni više nego u nedelji kada Amerika slavi svoju nezavisnost.

Kao što je sudija Sotomajor sjajno istakla u ostatku svog rezonovanja, "zašto je bivši predsednik Ričard Nikson prihvatio pomilovanje za svoju ulogu u aferi Votergejt, ako nije bilo osnova da se za to goni"?

Čak ni bivši Niksonov savetnik Džon Din, republikanac, nije mogao da odluku vrhovnog suda prokomentariše bez ironije.

- Bio sam šokiran kada sam saznao da je Nikson mogao da prođe nekažnjeno. Uostalom, on je bio umešan u aferu Votergejt upravo kao predsednik SAD, što bi prema ovakvom tumačenju moglo da znači da je imao imunitet od krivičnog gonjenja - rekao je on u intervjuu za nevladinu organizaciju Defend Democraci Project.

Ukratko, do ovog ponedeljka za SAD više ne važi izlizana fraza da „u demokratskim republikama niko nije iznad zakona". Predsednike i dalje, teoretski, Kongres može opozvati zbog „teških zločina i ozbiljnih prekršaja", ali za to neće biti krivično odgovorni.

U pokušaju da se distancira od bizarnosti te tvrdnje, sudija Džon Roberts (kojeg je u tu instituciju imenovao sin Džordža Buša ) istakao je da predsednički imunitet ne uključuje akcije koje je aktuelni predsednik preduzeo „u privatnom aranžmanu". Međutim, sud nije ni u jednom stavu definisao šta tačno „privatni aranžman" znači za nosioca funkcije koji bi trebalo da bude u mogućnosti da se „po potrebi javlja na telefon u tri ujutru" najmanje četiri godine mandata. Kada tačno predsednik prestaje da bude predsednik i postaje privatno lice tokom mandata? Posle pet popodne?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija