• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Innformer/bulgarianmilitary

03.07.2024

18:30

Putin će im dati P-800 Oniks - potopiće nas! Američki mediji digli uzbunu, sprema se nešto opasno! (FOTO)

Shutterstock/printskrin x/reuters

Vesti

Putin će im dati P-800 Oniks - potopiće nas! Američki mediji digli uzbunu, sprema se nešto opasno! (FOTO)

Podeli vest

Sve je veća zabrinutost da bi se zapadni ratni brodovi, posebno oni pod američkom koalicijom koja štiti komercijalni saobraćaj u Crvenom moru, mogli suočiti sa napadima ruskih protivbrodskih projektila.

Neki izvori zapadnih medija, pozivajući se na anonimnog doušnika koji je razgovarao sa "Middle East Eye" (MEE), istakli su ovu mogućnost.

Konkretna pretnja uključuje rusku krstareću raketu P-800 Oniks.

Izveštaji sugerišu da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da pojača "zapadnu stratešku dilemu" u regionu opremanjem jemenskih Huta naprednim krstarećim projektilima.

Međutim, Moskva tek treba da da bilo kakve zvanične izjave o tom pitanju, uprkos medijskim spekulacijama.

Prema pisanju Njuzvika, saradnja Moskve sa Hutima deo je njenog sve većeg usklađivanja sa Iranom.

Ovo rastuće partnerstvo je strateški potez Kremlja da uspostavi čvršće veze sa antizapadnim frakcijama nakon invazije velikih razmera na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

 

 

 

 

O raketi P-800 Oniks

P-800 Oniks, takođe poznat po svom izveštajnom nazivu NATO SS-N-26 Strobile, je supersonična protivbrodska krstareća raketa koju je razvila Rusija.

Dizajniran je za gađanje različitih pomorskih ciljeva, uključujući nosače aviona, razarače i druga površinska plovila.

Raketa je poznata po svojoj velikoj brzini i naprednim sistemima za navođenje, što je čini moćnim oružjem u modernom pomorskom ratovanju.

P-800 Oniks ima dužinu od približno 8,9 metara i prečnik od oko 0,7 metara. Njena lansirna težina je oko 3.000 kilograma, što uključuje bojevu glavu. Ove dimenzije je čine relativno velikom raketom, sposobnom da nosi značajan teret na velike udaljenosti.

Pogonski sistem P-800 Oniks je raketni pojačivač na čvrsto gorivo u kombinaciji sa ramjet motorom na tečno gorivo. Ovaj hibridni pogonski sistem omogućava raketi da postigne nadzvučne brzine, dostižući 2,5 maha. Pojačivač na čvrsto gorivo obezbeđuje početni potisak za lansiranje rakete, nakon čega ramjet motor preuzima kontinuirani let velikom brzinom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dozlogrdilo! Putinova osveta će biti surova! Nakon ovog, Zapad će konačno shvatiti šta su prave "crvene linije"!
DOLAZI KATASTROFA

Dozlogrdilo! Putinova osveta će biti surova! Nakon ovog, Zapad će konačno shvatiti šta su prave "crvene linije"!

Pre nego što je specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini počela, Kremlj je upozoravao Zapad na opasnost prelaska "crvenih linija", što može dovesti do globalne katastrofe. Uprkos tome, saveznici Ukrajine su više puta pribegli provokacijama, a reakcija ruskog predsednika Vladimira Putina možda više neće biti uzdržana, piše list Tajm.

03.07.2024

18:10

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija