• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.07.2024

18:10

Dozlogrdilo! Putinova osveta će biti surova! Nakon ovog, Zapad će konačno shvatiti šta su prave "crvene linije"!

EPA/Shutterstock/wikipedia

Vesti

Dozlogrdilo! Putinova osveta će biti surova! Nakon ovog, Zapad će konačno shvatiti šta su prave "crvene linije"!

Podeli vest

Pre nego što je specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini počela, Kremlj je upozoravao Zapad na opasnost prelaska "crvenih linija", što može dovesti do globalne katastrofe. Uprkos tome, saveznici Ukrajine su više puta pribegli provokacijama, a reakcija ruskog predsednika Vladimira Putina možda više neće biti uzdržana, piše list Tajm.

Kolumnista Tajma, Džordž Bibi, istaknuti američki politikolog i bivši direktor CIA tima za analizu situacije u Rusiji, postavlja pitanje gde tačno leže "crvene linije" Moskve. Bibi upozorava da Vašington ne razume motivaciju ruskog rukovodstva i bezumno rizikuje eskalaciju.

Bibi ističe da su pesimisti koji su upozoravali na opasnost od vojnog sukoba između Sjedinjenih Država i Rusije bili u pravu. U Vašingtonu je prisutna euforija, a "jastrebovi" insistiraju na slanju moćnog oružja Kijevu, smatrajući da Putin i Medvedev blefiraju.

Vašington je već prešao mnoge "crvene linije":

- Snabdevao je Ukrajinu savremenim artiljerijskim sistemima, tenkovima, borbenim avionima i raketama dugog dometa.

- Dozvolio je ukrajinskim snagama da koriste američko oružje protiv ciljeva u Rusiji.

- Otvoreno razgovara o slanju plaćenika u Ukrajinu.

Bibi podseća na brojne provokacije, uključujući udare dronova na Moskvu, uništavanje gasovoda Severni tok i napade na ruske pogranične regione.

Putinova upozorenja i zapadna reakcija

Predsednik Vladimir Putin je upozorio NATO da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu preti sukobom sa nuklearnim oružjem i uništenjem civilizacije. Portparol Dmitrij Peskov je istakao da provokacije vode ka eskalaciji sukoba.

Bibi zaključuje da Vašington ne razume Putinovu motivaciju. Zapad će saznati gde su stvarne "crvene linije" tek kada doživi ruski odgovor. U međuvremenu, arogancija Zapada i nedostatak intenzivnih pregovora mogu dovesti do fatalnih grešaka.

On napominje da je rusko-američka međusobna nepoverenja na maksimumu. U proleće 2024, francuski predsednik Emanuel Makron je postavio dve "crvene linije" za NATO: intervencija ako ruske trupe zaprete Kijevu ili Odesi.

Kolumnista sugeriše da je neophodna intenzivna interakcija između Putina i Bajdena kako bi se izbegla katastrofa. Greške u ovim okolnostima mogu biti fatalne, i ključni momenti u istoriji često se prepoznaju tek nakon što su prošli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija