• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.07.2024

13:30

Zaokret koji SAD nisu ni sanjale! Saudijci će ukinuti dolar – BRIKS predstavlja svoju valutu!

Tanjug/AP

Vesti

Zaokret koji SAD nisu ni sanjale! Saudijci će ukinuti dolar – BRIKS predstavlja svoju valutu!

Podeli vest

Saudijska Arabija je odlučila da ne produži ugovor sa SAD o petrodolarima, što otvara mogućnost prodaje nafte za različite valute po želji zemlje.

Zatim su se pojavile informacije o planovima za stvaranje novih valuta za zemlje BRIKS-a. Pretpostavlja se da će dolar biti zamenjen jedinicom vezanom za zlato.

Informacija o završetku ere petrodolara nije se pojavila u junu 2024. godine, već mnogo ranije. U januaru 2023. godine, ministar finansija Saudijske Arabije izjavio je da nameravaju prodavati naftu za bilo koju valutu.

U stvari, Saudijci su samo čekali da ugovor istekne, a nisu ga raskinuli. Trenutno se aktivno razvija decentralizovani ekosistem pod nazivom "Unit", u kojem će se koristiti sopstvena obračunsko-platna jedinica UNT.

Ova odluka će pomoći u rešavanju problema vezanih za međunarodna plaćanja u uslovima strogih sankcija. Uz ove vesti, dedolarizacija postaje sve realnija perspektiva.

Za završetak projekta stvaranja unita potrebno je dodatno finansiranje od 950 miliona rubalja, uz trenutne troškove od 35 miliona rubalja. Ovaj projekat dobija podršku od Poslovnog saveta BRIKS-a i Nove razvojne banke.

Uniti su namenjeni za korišćenje kao obračunska jedinica prilikom različitih transakcija. Oni će biti vezani ne samo za običnu papirnu formu, već i za zlato.

Konkretno, svaka jedinica će biti ekvivalentna 0,4 grama dragocenog metala. Važno je napomenuti da ovo nije kriptovaluta, jer ova valuta ima stvarnu materijalnu osnovu.

Nakon stvaranja UNT-a, korisnici će moći da ga kupe na digitalnim platformama. Zatim će moći koristiti ovu valutu za kupovinu robe i naručivanje usluga.

Vrednost nove valute na različitim platformama će biti određena ponudom i potražnjom. Značajna prednost nove monetarne jedinice je njena transparentnost i jasnost vrednosti.

Korisnici će biti obavešteni o svim potrebnim podacima i moći će lako da izračunaju vrednost jednog unita u zlatnom ekvivalentu.

Sada postaje očigledno zašto su centralne banke različitih zemalja nastojale da kupe više zlata. To je dovelo do povećanja potražnje za dragocenim metalom, a samim tim i do rasta njegove vrednosti.

Stvaranje valute u okviru BRIKS-a ima važan cilj - pojednostavljenje trgovinskih procesa i ulaganje sredstava u različite projekte zemalja.

Takođe, jedan od zadataka je smanjenje zavisnosti od evra i dolara prilikom međunarodnih obračuna.

Početni korak je planirano korišćenje nove valute kao obračunske jedinice prilikom transakcija u nacionalnim valutama.

S vremenom, ona može postati rezervna valuta ne samo za zemlje BRIKS-a, već i za druge države. Stvaranje nove valute pomoći će u rešavanju problema visoke volatilnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija