• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.06.2024

23:00

Rusija i saveznici razvaljuju "zlatnu milijardu"! Medvedev otkrio zbog čega histerišu zapadne elite: Mrze nas...

Reuters/Shutterstock

Vesti

Rusija i saveznici razvaljuju "zlatnu milijardu"! Medvedev otkrio zbog čega histerišu zapadne elite: Mrze nas...

Podeli vest

BRIKS je postao danas organizacija od ugleda, gde mnoge zemlje žele da uđu, zato izaziva ljubomoru, pa čak i mržnju u zemljama takozvane zlatne milijarde, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Samo se dobro sećam vremena kada su BRIKS predstavljali četiri lidera koji su sedeli na sofi. Bar je tako bilo 2008, 2009. godine. Tada je još bio BRIK. Zatim se pojavila Južna Afrika. A sada je to punopravna organizacija kojoj države aktivno nastoje da se pridruže - rekao je on, napominjući da je BRIKS postao ugledna organizacija, „alternativa tim istim zapadnim savezima“.

Prema rečima Medvedeva, „ovo, naravno, izaziva izvesnu ljubomoru, pa čak i mržnju u zapadnom svetu, kako se ponekad kaže, kod zlatne milijarde“.

Punopravni članovi asocijacije BRIKS su: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.

Predsedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija