Autor: Informer.rs

20.07.2024.

17:11

Foto: Shuterstock

Planeta

(VIDEO) Rusi presekli! Dođite sa F-16 spremni smo! Moskva otkrila kakvo razorno oružje ima u arsenalu!

Iako ukrajinskih F-16 nema još uvek ni na vidiku, ali se opasno zakuvava kada je na samitu NATO pakta obelodanjeno da je krenula isporuka, suprotna ruska strana veće je započela pripreme, a to su i slavodbitno objavili.

Sve je više snimaka na kojima Rusi poručuju protivničkoj strani šta ih čeka kad dođe do susreta sada već ukrajinskih F-16 u verziji AM i Ruskih Su-35S.

Na snimku Ministarstva obrane prikazan je Su -35S sa sledećom konfiguracijom raketa: dve rakete vazduh-vazduh velikog dometa R-37M sa aktivnim radarskim samonavođenjem, dve rakete srednjeg dometa R-77-1 srednjeg dometa sa aktivnim radarskim samnavođenjem i jedna protivradarska raketa H-31PM.

Ruska vojska već duže vreme objavljuje slike borbenih aviona i njihov raketni arsenal sa kojim će se suočiti sa ukrajinski F-16 koji će se pojaviti na nebu iznad Ukrajine.

Za Rusiju pitanje neutralizacije ovih letelica koje lete udaljene od fronta na daljinama od čak 400 km postao je imperativ, jer su ove letelice kao osmatračke stanice pružale informacije o protivniku od momenta poletanja i leta do cilja, tako da je faktor iznenađenja faktički izostao.

Od 2018 godine posle lovca Mig-31BM počelo je prilaogđavanje lovaca Su-35 za nošenje raketa velikog dometa.

Ta integracija postignuta je zahvaljujući PESA radaru (pasina elektronska antena) IRBIS -E. Tek 2020 Su-35S proglašen je operativnm u okviru ruskog ratnog vazduhoplovstva da može da koristi rakete R-37.

Informer

 

Zahvaljuujući ovom radaru protivnički avion može da se gađa na daljini od 200 km direktnim lansiranjem i 400 km na cilj sa velike visine u kliznoj varijanti sa čime tek ostvaruje domet od 400 km kada je dostigao brzinu od 5 maha.

Raketa nije nikad izvezena van Rusije, a o njoj ima i dalje jako malo informacija.

Zapad spekuliše da ova raketa služi za ostvarivanje prevlasti u vazduhu i napad na ciljeve daleko od vizuelnog dometa.

Neostatak informacija i nagađanja otežavaju kako se adekvatno boriti protiv ovog projektila. Zbog toga ova raketa se kalsifikuke kao specijalizovani projktil za obranje strateških letelica i aviona loših menevarskih osobina.