Autor: Informer.rs

21.07.2024.

07:00

Foto: Prinstkrin

Planeta

Brutalna odmazda, sve je u plamenu! Izrael izvršio udar u Jemenu, strašni prizori u luci Al Hudaida! (VIDEO)


Napad je izveden nakon što su jemenski pobunjenici Huti u petak lansirali dron na Tel Aviv, a u napadu je poginuo jedan Izraelac, dok je najmanje 10 osoba povređeno. 

Navodi se da je u napadu na luku Hodeida učestvovalo najmanje dvanaest aviona izraelskog ratnog vazduhoplovstva, uključujući F-35 stelt lovačke avione, F-15 lovce, izviđačke avione i avione za dopunu goriva zbog udaljenosti cilja od oko 1.800 kilometara od Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

U vazdušnim udarima su ciljana skladišta goriva, energetski i drugi vitalni objekti u luci, a na objavljenim fotografijama i video snimcima vide se ogroman plamen i dim koji se dizao iz luke.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da su njeni avioni napali vojne ciljeve Huta na području luke Hudaida u Jemenu, kao odgovor na stotine napada izvršenih protiv države Izrael u poslednjim mesecima.

Stranice bliske jemenskim Hutima podigle su par sati pre napada uzbunu objavom nekoliko snimaka na kojim se navodno vide izraelski borbeni avioni kako lete nad Crvenim morem u pratnji izraelskog avio tankera.

Podsetimo, Izrael je u noći četvrtak na petak bio napadnut dronom-kamikazom najverovatnije tipom Samad-3 koji je preleteo 2.000 km da bi pao na Tel Aviv.

Izrael je odlučio najverovatnije da je vreme za odmazdu s obzirom da se punih sedam meseci suzdržavao da odgovori jemenskim Hutima koji su krstarećim raketama i dronovima kamikazama gađali južni lučki grad Eliat.

Napad na Tel Aviv došao je iz pravca Sredozemlja, a ne Crvenog mora kao što je to bilo ranije.