• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.07.2024

17:58

UN uručile hladan tuš Tel Avivu! Proglašena okupacija Zapadne Obale? Netanjahu izdao hitno saopštenje!

Shutterstock/Reuters

Vesti

UN uručile hladan tuš Tel Avivu! Proglašena okupacija Zapadne Obale? Netanjahu izdao hitno saopštenje!

Podeli vest

Izraelska izgradnja naselja na palestinskoj zemlji krši Ženevsku konvenciju i predstavlja politiku „de-fakto aneksije“, izjavio je Međunarodni sud pravde.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je „lažnu presudu“, insistirajući da je Zapadna obala jevrejska zemlja, a 15 sudija suda složilo se u petak da je „prebacivanje doseljenika od strane Izraela na Zapadnu obalu i Jerusalim, kao i izraelsko održavanje njihovog prisustva, u suprotnosti sa članom 49. Četvrte Ženevske konvencije“.

Čitajući neobavezujuće savetodavno mišljenje, predsednik MSP Navaf Salam opisao je izraelsku izgradnju naselja na Zapadnoj obali kao „de fakto aneksiju“ teritorije i naveo da bi jevrejska država trebalo da okonča svoje „nezakonito“ prisustvo u okupiranoj Palestini teritorije „što je brže moguće“.

Foto: EPA

 

Međunarodni sud pravde istražuje izraelsku „politiku i praksu“ prema okupiranim palestinskim teritorijama od početka 2023. godine, na zahtev Generalne skupštine UN.

Na nizu saslušanja u februaru, ministar spoljnih poslova Palestinske uprave Riad Malki optužio je Izrael za aparthejd i pozvao sud da proglasi nezakonitom okupaciju palestinske zemlje.

Izrael nije poslao pravne zastupnike na saslušanja.

Iako će presuda dati informacije o stavu UN o izraelskim naseljima, MSP nema nikakvih sredstava da sprovede tu odluku.

Netanjahuovi tvrdolinijski koalicioni partneri pozvali su na još oštriji odgovor.

Obraćajući se novinarima prošle nedelje, ministar finansija Bezalel Smotrič rekao je da bi Netanjahu trebalo da formalno pripoji čitavu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim ako bi sud presudio protiv Izraela.

Foto: Foto: Printscreen UN, Shutterstock

 

Smotrič je takođe obećao da će ubrzati izgradnju naselja kako bi „sprečio uspostavljanje palestinske države.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim tokom Šestodnevnog rata 1967. Zapadna obala je podeljena na tri oblasti, sa manje od petine njene teritorije pod punom kontrolom Palestinskih vlasti.

Nešto više od petine je pod izraelskom bezbednosnom kontrolom i palestinskom administrativnom kontrolom, dok je ostatak – koji čini oko 60% teritorije – pod potpunom kontrolom Izraela.

Upravo u ovoj drugoj oblasti – označenoj kao „Oblast C“ prema Sporazumu iz Osla iz 2000. godine – Izrael je izgradio većinu svojih naselja.

Prema sporazumima, Izrael nikada nije trebalo da zadrži stalnu kontrolu nad ovim područjem.

Međutim, izraelska vlada je potpisala izgradnju skoro 150 naselja tamo od ranih 2000-ih, a više od 450.000 doseljenika sada živi na Zapadnoj obali, prema podacima izraelskih aktivista protiv naselja.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)
Live TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)

Predsednik Džo Bajden je pozitivan na koronavirus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće juče, a preneo je BBC. Bajden je trebalo da govori na događaju u Las Vegasu u sredu popodne po lokalnom vremenu, a u sklopu napora da pridobije latinoameričke glasače. Izvršna direktorka Unidosa Dženet Murgija saopštila je gostima da je predsednik izrazio svoje žaljenje što nije mogao da se pojavi jer je bio pozitivan na koronavirus. Na ovu temu za Informer, u emisiji "Info jutro", govorili su analitičar Branko Radun i novinar i pisac Aleksandar Gajović.

19.07.2024

13:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija