21.07.2024.

08:27

Foto: Reuters

Planeta

Ovo su scenariji ako se Bajden povuče! Jedan potez može da gurne demokrate u pakao!

 

U petak je iz Bajdenove kampanje poručeno da on ostaje u trci, a, kako je navedeno, ukoliko se povuče, demokrate moraju brzo da odluče o narednim koracima.

Prvi scenario

Jedan od scenarija bi bio da Bajden, na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji krajem avgusta u Čikagu, podrži alternativnog kandidata i da od delegata traži da glasove koje su namenili njemu preusmere na drugog. Skoro svih 3.896 delegata svoje glasove je namenilo Bajdenu.

Prva u redu da nasledi predsednika je njegova potpredsednica Kamala Haris.

"Taj izbor bi imao smisla i finansijski, jer pravila nalažu da Haris može da potroši novac iz kampanje namenjene Bajdenu, a sredstva iznose oko 91 milion dolara, prema poslednjem izveštaju iz juna", piše Glas Amerike.

Informer

Drugi scenario

Drugi scenario jeste da stranka može da održi otvorenu konvenciju i odabere nekog od kandidata - među kojima su i guverner Kalifornije Gevin Njusom, guverner Pensilvanije Džoš Šapiro ili guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Taj scenario, ističe Glas Amerike, bio bi "turbulentan proces koji bi izazvao podele".

"Nominovanje nekog drugog umesto Kamale Haris razbesnelo bi crnkinje - koje su jedan od ključnih stubova podrške demokratama", navedeno je.

Ukoliko bi Bajden odstupio, demokrate bi brzo morale da odluče ko će ga zameniti i ko može da dobije izbore, rekao je za Glas Amerike Lari Sabato iz Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

I to mora da bude ista osoba. A pitanje je da li mogu to da izvedu u narednih mesec dana", napominje Sabato.

Demokrate moraju da odluče i ko bi bio kandidat za potpredsednika - što opet može da izazove podele u stranci.

Bajden je trenutno u izolaciji, jer se leči od koronavirusa.