21.07.2024.

17:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šta rade ovi?! Putin će poludeti kada čuje! Berbok podržala šokantan plan SAD: Nemačka uskoro postaje glavna meta Moskve!

- Moramo da zaštitimo sebe i naše baltičke partnere kroz pojačano odvraćanje i dodatno oružje za suprotstavljanje - rekla je Berbok u intervjuu za Funke media grupe, preneo je Politiko.

Berbok je istakla da je predsednik Rusije Vladimir Putin "kontinuirano širio arsenal kojim ugrožava našu slobodu u Evropi" i dodala da bi pasivnost u pogledu dodatnog odvraćanja "bila ne samo neodgovorna, već i naivna prema ledeno hladnom Kremlju".

Ranije ovog meseca, Nemačka i SAD su objavile zajedničko saopštenje u kome su navele da će Vašington započeti da raspoređuje rakete dugog dometa u Nemačkoj 2026. godine.

SAD su navele da bi u Nemačkoj mogle da budu stacionirane krstareće rakete Tomahavk, koje mogu da putuju do 2.500 kilometara i hipersonično oružje koje leti mnogostruko većom brzinom od brzine zvuka.

Nakon saopštenja, Rolf Micenih, parlamentarni lider Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca, upozorio je da postoji "zantana opasnost od nenamerne vojne eskalacije".