• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.07.2024

16:10

Zapad rešio da spali planetu! Ovo će uraditi Orbanu zbog Ukrajine?! Erdogan digao uzbunu, ovakav potez nije viđen u istoriji!

Shuterstock/Reuters

Vesti

Zapad rešio da spali planetu! Ovo će uraditi Orbanu zbog Ukrajine?! Erdogan digao uzbunu, ovakav potez nije viđen u istoriji!

Podeli vest

Zapad vrši pritisak na premijera Mađarske Viktora Orbana zbog njegovog plana za okončanje sukoba u Ukrajini. S tim u vezi, oni pokušavaju da uklone Mađarsku sa mesta predsedavajućeg Evropskom unijom, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Prošle nedelje (na marginama samita NATO-a ) bio nam je gost premijer Mađarske Viktor Orban. Rekao je da će posle sastanka večerati sa Donaldom Trampom. U to vreme je bio samit NATO-a. Sledećeg dana, Orbana su počeli žestoko da kritikuju, između ostalog i zbog posete Moskvi. Na isti način je kritikovan i zbog posete Kini. On je prisustvovao sastanku u Šuši (Azerbejdžan) i ponovo je bio kritikovan - rekao je Erdogan, a prenosi televizija TRT.

Kako je istakao, Ankara pažljivo prati ovaj proces.

- Sada razmišljaju kako da uklone Mađarsku sa mesta predsedavajućeg EU. Moramo biti strpljivi. Nadam se, da ćemo zahvaljujući tom strpljenju zajedno učiniti sve što je potrebno, kada za to dođe vreme - naglasio je Erdogan.

Mađarska je 1. jula preuzela predsedavanje EU i ono će trajati do Nove godine. Već sledećeg dana Orban je posetio Ukrajinu, a 5. jula Rusiju, gde je pregovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. On je ove posete nazvao fazama svoje mirovne misije. Potom je mađarski premijer otišao u Peking, a odatle u Vašington na samit NATO-a, nakon čega se sastao sa Donaldom Trampom. Nakon posete Kini, Orban je rekao da krizu oko Ukrajine treba da rešavaju strane u sukobu, ali SAD, Kina i EU imaju odlučujući uticaj na njen završetak. Kasnije je svim liderima EU preneo svoj plan za rešenje, zasnovan na realnoj proceni situacije, realnim ciljevima i rokovima, a objavio je i izveštaj o mirovnoj turneji u deset tačaka, koji je predstavio šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija