22.07.2024.

07:40

Foto: Printskrin video/reuters

Planeta

Hitno! Počeo sveopšti udar na Orbana i Mađarsku! Ukrajina donela šokantnu odluku, Zapad rešio da brutalno kazni Budimpeštu!

- Preduzete mere Ukrajine mogu stvoriti tešku situaciju - izjavila je Ilona Gizinska, ekspert za Mađarsku iz analitičkog centra "Centre for Eastern Studies".

Prema njenim prognozama, Budimpešta bi mogla da se suoči sa naglim rastom cena energenata i nestašicom električne energije već za nekoliko nedelja. Zemlja će morati da počne da koristi strateške rezerve energije, koje će trajati samo tri meseca, navodi se u članku.

Informer

 

- Bilo kakva dugotrajna obustava isporuka nateraće regionalne rafinerije nafte da koriste svoje zalihe, iscrpljujući ih, dok istovremeno pokušavaju da pronađu diplomatsko rešenje - smatra vodeći analitičar za naftu u Kpleru, Viktor Katona.

Ranije ove nedelje, ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, saopštio je o obustavi tranzita nafte "Lukoila" u republiku preko Ukrajine. Dan ranije, isto je izjavilo i Ministarstvo ekonomije Slovačke.

U tom kontekstu, iz ministarstva su napomenuli da Slovnaft ima zalihe ruskog goriva od drugog dobavljača, ali Bratislava diskutuje o trenutnoj situaciji sa Kijevom.

U decembru 2022. godine, zapadne zemlje uvele su sankcije koje zabranjuju isporuke ruske nafte u Evropsku uniju morskim putem. Izuzetak je napravljen samo za naftovod "Družba", jer bi u suprotnom nekoliko zemalja bez izlaza na more imalo poteškoća u pronalaženju alternativnih dobavljača.

Ipak, transport ruske nafte kroz "Družbu" u Nemačku nije vršen od početka 2023. godine, a u Poljsku od februara iste godine.