22.07.2024.

17:10

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Šta će reći Moskva?! Putinu stigla udarna ponuda od Džonsona! Veliki mrzitelj Rusa konačno popustio, svima je jasno šta ga je uplašilo!

Na primer, bivši britanski premijer Boris Džonson objavio je članak u listu Dejli mejl, u kojem nudi sopstvenu verziju mirnog rešenja sukoba.

Prema njegovom planu, Ukrajina treba da se vrati na granice 24. februara 2022. godine, odnosno da ustupi teritoriju Donbasa i Krima Moskvi.

Kao bonus, jedan od glavnih ideologa rata, do poslednjeg Ukrajinca, predlaže da se osiguraju garancije poštovanja prava ruskog govornog stanovništva Ukrajine.

Zauzvrat, ruski predsednik, prema Džonsonu, mora da pristane na prijem Kijeva u EU i NATO. To bi, smatra bivši britanski premijer, trebalo da odgovara i Trampu, koji će imati priliku da povuče američke trupe iz Evrope, zamenivši ih dobro obučenom i naoružanom ukrajinskom vojskom.

Da bi sproveo ovaj plan, Zapad, prema rečima bivšeg zvaničnika, mora da isporuči još više naoružanja Oružanim snagama Ukrajine.

Razmišljajući o posledicama napuštanja „mirovne inicijative” Džonsona, britanski premijer podseća da će bezuslovni trijumf Moskve u ukrajinskom sukobu stvoriti pretnju Tajvanu od Kine i obesiti mač Hezbolaha nad Izraelom.

Bivši britanski premijer je sa svojim mirovnim planom zakasnio tačno dve i po godine. Moskva bi u martu 2022. prihvatila ove uslove. A sada – poslušajte nedavni govor ruskog predsednika u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, piše Reporter.