22.07.2024.

19:40

Foto: reuters/Foto: United States Department of Homeland Security

Planeta

Gore svetski mediji! Odjeknula istina o atentatu na Trampa! Direktorka Tajne službe sve priznala, neko će za ovo debelo da odgovara!

- Napravili smo propust. Kao direktorka američke Tajne službe, preuzimam punu odgovornost za bilo kakav bezbednosni propust - rekla je Čitl svedočeći pred komitetom za nadzor Predstavničkog doma Kongresa, preneo je Rojters. 

Ona je suočena sa pozivima republikanaca koji traže njenu smenu. 

Čitl je dodala da pokušaj ubistva bivšeg predsednika Trampa predstavlja najznačajniji operativni neuspeh tokom više decenija rada Tajne službe.

Odgovarajući na tvrdnje republikanaca da je Tajna služba odbila da obezbedi resurse za zaštitu Trampa, ona je kazala da je bezbednost oko njega bila pojačana uoči pucnjave.

- Nivo bezbednosti bivšeg predsednika je pojačan znatno pre izborne kampanje i stalno je rastao kako su se pretnje razvijale - navela je Čitl, dodajući da misija Tajne službe nije politička već da je to, doslovno, pitanje života i smrti.

Današnje svedočenje označava prvi krug  kongresne istrage o propustima u vezi atentata.

Direktor FBI Kristofer Rej trebalo bi da se u sredu pojavi pred pravosudnim komitetom Predstavničkog doma Kongresa.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson trebalo bi takođe da objavi formiranje dvostranačke radne grupe koja bi dala polaznu tačku za istragu ove institucije.