25.07.2024.

00:00

Foto: Maksim Safaniuk / Shutterstock.com

Planeta

Hitno! Uskoro kraj najdužeg sukoba na obodu Evrope?! Sukobljene strane pred istorijskim dogovorom, ako pristanu...

I Jermenija i Azerbejdžan su više puta ponavljali da žele da potpišu mirovni sporazum o okončanju sukoba oko regiona Nagorno-Karabah, preneo je Rojters.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je juče da je tekst sporazuma spreman 80 do 90 odsto, ali je ponovio da je nemoguće potpisati ga pre nego što Jermenija izmeni svoj ustav kako bi uklonila indirektnu referencu koja se odnosi na nezavisnost Nagorno-Karabaha, što je Jermenija odbila da učini.

Etnički Jermeni, stanovnici Karabaha, uživali su defakto nezavisnost od Azerbejdžana više od tri decenije do septembra 2023, kada je Azerbejdžan u munjevitoj ofanzivi ponovo preuzeo tu teritoriju, a oko 100.000 Jermena prebeglo u Jermeniju.

Obe zemlje su poslednjih meseci nastojale da postignu napredak u postizanju mirovnog sporazuma, uključujući demarkaciju granica, pri čemu je Jermenija pristala da Azerbejdžanu preda četiri sporna pogranična sela.

Dokument o osnovnim principima mogao bi se smatrati privremenom merom, on čini osnovu bilateralnih veza i obezbeđuje susedske odnose između dve zemlje, rekao je za Rojters Hikmet Hadžijev, savetnik predsednika Azerbejdžan za spoljnu politiku.

On je dodao da bi sporazum mogao da bude potpisan do samita o klimi KOP29 u Bakuu u novembru.