23.07.2024.

07:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Kreće ono čega su se svi pribojavali! Radikalan potez EU protiv Rusije: Odgovor Moskve će biti brutalan i asimetričan!

- Što se tiče profita, obavestio sam ministre o napretku prve tranše od 1,4 milijarde, koja se očekuje početkom avgusta, sledeće nedelje - rekao je Borelj na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Prema njegovim rečima, zemlje-članice EU planiraju da finansiraju nabavku prioritetnog naoružanja za Kijev. Reč je o PVO i municiji za artiljeriju, kao i o snabdevanju ukrajinske odbrambene industrije.

- Tako da ćemo pružati podršku ne samo u Ukrajinu, već i iz same Ukrajine - dodao je on.

Borelj je krajem juna izjavio da je EU odobrila odluku da se prva tranša od 1,4 milijarde evra prihoda od ruske imovine uputi za vojnu pomoć Ukrajini.

Ruski zvaničnici su oštro reagovali na planove Zapada da preusmeri zamrznutu rusku imovinu Ukrajini, preteći ozbiljnim posledicama.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da će Moskva konfiskovati imovinu američkih i evropskih kompanija u Rusiji ako se sprovede ovaj plan. Aleksandar Pankin, zamenik ministra spoljnih poslova, izjavio je da će Rusija preduzeti "sve neophodne mere" kako bi zaštitila svoju imovinu i ekonomske interese.

Pankin je takođe naglasio da će ove akcije biti shvaćene kao akt ekonomske agresije protiv Rusije, što će dodatno pogoršati već napete odnose sa Zapadom​.

Savet bezbednosti Rusije takođe je osudio zapadne planove, ističući da će ovakvi potezi biti smatrani "pljačkom" i da će Rusija odgovoriti "asimetrično i žestoko" kako bi odbranila svoje interese.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, naglasio je da će svaki pokušaj da se ruska zamrznuta imovina preusmeri Ukrajini biti tretiran kao nezakonit čin, koji će izazvati ozbiljne ekonomske i političke posledice.