23.07.2024.

11:40

Foto: Tanjug AP/Reuters

Planeta

Hrabro! Orban i Fico razvaljuju Zapad! Potez slovačkog premijera opasno razbesneo Brisel, ovo mu neće oprostiti!

O tom pitanju razgovarano je na savetu ministara spoljnih poslova EU u Briselu, gde je Slovačku predstavljao državni sekretar MIP Marik Eštok.

- Slovačka, slovačka Vlada na današnjoj sednici nedvosmisleno je podržala mirovnu misiju Mađarske, mađarske Vlade i mađarskog premijera, uprkos ogromnom pritisku - rekao je Sijarto za televiziju M1.

Kako je dodao, predstavnik Slovačke jasno i glasno je rekao da nemaju razloga za kritiku mirovne misije mađarskog premijera. Uprkos tome, Borelj je izjavio da „osim Mađarske, svih 26 zemalja članica kritikuju“ mirovnu inicijativu Budimpešte.

- Nakon toga je slovački kolega kazao da to nije tako, da je on jasno rekao baš to – da s tim nemaju problema. Tada se visoki predstavnik EU uvredio i rekao 'pa, dobro, sa izuzetkom Slovačke' - dodao je Sijarto.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke saopštilo da ta zemlja ne podržava kritike na račun Mađarske zbog njenih mirovnih inicijativa i „odbacuje bilo kakve ideje o bojkotu mađarskog predsedavanja u Savetu EU“.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika upućeno šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.
Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.