23.07.2024.

14:10

Foto: printscreen

Planeta

Kakav potez Rusije! Lovci napravili haos NATO sistemima! Čekali ih u zasedi, sve bilo spremno za obaranje, a onda...

Prema njegovim rečima, ova taktika podrazumeva to da su posade ukrajinskih sistema PVO usmereni prvenstveno na obaranje protivničkih letelica i čuvanje samog sistema PVO, dok zadatak zaštite kopnenog cilja (kog protivnički avioni napadaju) postaje sporedan.

Da bi to uradili, ukrajinski sistemi PVO se raspoređuju sve bliže frontu i ne emituju nikakve signale, a nišanski radar se uključuje samo na nekoliko desetina sekundi i to tek kada njihove rakete zemlja-vazduh već lete ka avionu.

Istovremeno, podatke o ciljevima, uz pomoć kojih navode rakete pre uključivanja radara, sistemi PVO ukrajinske vojske dobijaju od spoljnih izvora, kao što su oprema za pasivno elektronsko izviđanje ili izviđački radari u pozadini koji rade u metarskom opsegu.

Takođe, ruski ekspert navodi da zapadni sistemi PVO, poput "patriota", NASAMS-a i IRIS-T dobijaju informacije o ciljevima putem sistema za prenos podataka "link-16". Pretpostavlja se da većinu podataka koji se putem "linka-16" prosleđuju jedinicama PVO, prikupljaju izviđački avioni i bespilotne letelice američkog ratnog vazduhoplovstva.

- Naša vojska je naučila da se efikasno bori protiv ovih prilično perfidnih i opasnih taktika ukrajinskih snaga PVO - rekao je Leonkov.

Osim toga, kako navodi ruski stručnjak, ukoliko nije moguće sprečiti lansiranje raketa zemlja-vazduh, ruski piloti nastoje da ih izbegnu manevrisanjem pod velikim aerodinamičkim opterećenjem i upotrebom uređaja za protivelektronsku zaštitu "hibinji", koji se postavljaju na podvesne tačke na krajevima krila aviona kao što su Su-34, Su-35 i Su-30.

- Već je zabeleženo nekoliko slučajeva kada su ruski avioni uspevali da izbegnu neprijateljske projektile - izjavio je on.

Prema rečima stručnjaka, uništavanje ukrajinskih sistema PVO identifikovanih u zasedama se vrši korišćenjem različitih međusobno povezanih sistema za komunikaciju, prenos podataka i napade sa kopna i iz vazduha.