Autor: Informer.rs

23.07.2024.

13:04

Foto: EPA

Planeta

Važne vesti za porodice talaca u Gazi! Netanjahu najavio njihovo oslobođenje, sastaje se i sa Bajdenom

Netanjahu se trenutno nalazi u Vašingtonu i trebalo bi da se sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom kasnije ove sedmice nakon što bude održao govor u Kongresu, prenosi Rojters.

Očekuje se da ce sastanak Bajdena i izraelskog premijera biti održan u četvrtak u Beloj kuci, rekao je danas jedan američki zvaničnik. Bajden se danas vraća u Belu kuću, svojim dužnostima nakon što je završio lečenje od korona virusa, prenosi Rojters.

Netanjahu se u Vašingtonu obratio i porodicama talaca rekavši da uslovi za dogovor o njihovom oslobađanju nesumnjivo sazrevaju, dodajući da je to dobar znak.

"Napori da se postigne prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, plan koji je izneo predsednik Bajden u maju, uz posredovanje Egipta i Katara, dobili su na zamahu proteklog meseca ",  rekao je Netanjahu.

On je dodao da se sve to, nažalost, ne može dogoditi odjednom, već će biti postepeno i u fazama.

"Verujem da možemo unaprediti postizanje sporazuma, što bi nam dalo prednost i omogućilo da obezbedimo oslobađanje preostalih talaca (onih koji nisu oslobođeni u prvoj fazi)",  rekao je izraelski premijer.

Sastanak i sa Trampom

Netanijahu je takođe zatražio i sastanak sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, kako bi osigurao njegovu podršku za izraelsku politiku prema Gazi i Zapadnoj obali, rekla su dva neimenovana izvora za "Politiko".

Ako Netanijahu obezbedi sastanak sa Trampom, mogao bi da dobije podršku bivšeg predsednika za svoju politiku u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i za izraelsku kampanju na severnoj granici protiv Hezbolaha.

Netanjahuova poseta SAD dolazi u trenutku intenziviranja sukoba Izraela sa jemenskim pobunjenicima Hutima koji napadaju ciljeve u Izraelu u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, borbe se nastavljaju u palestinskoj enklavi Gazi, a izraelske snage izvele su novi napad na južno područje Kan Junis nakon što su naredile civilima da se evakuišu iz oblasti za koje su naveli da ih koriste palestinski ekstremisti za pokretanje napada.